Volledig scherm
De hackers van het Chinese leger kunnen de Amerikaanse infrastructuur weken platleggen. © REUTERS

‘Chinese cyberaanval is grootste gevaar voor VS’

Chinese cyberaanvallen vormen op dit moment de grootste bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Dat concluderen de gezamenlijke chefs van Amerikaanse veiligheidsdiensten in hun jaarlijkse rapport aan de Senaat.

In het vandaag vrijgegeven document wordt de cyberdreiging door respectievelijk China en Rusland bovenaan gezet. Daags na de beschuldigingen aan het adres van de Chinese telecomgigant Huawei - die onder meer wordt beschuldigd van het bestelen van Amerikaanse it-bedrijven – staat China stijf bovenaan het Amerikaanse zorgenlijstje. Directeuren van de veiligheidsdiensten FBI, CIA, NSA en NI (National Intelligence) waarschuwen voor wat China allemaal kan aanrichten en in mindere mate voor wat Rusland kan. Achter die twee profileren Iran en Noord-Korea zich als digitale vijanden.

Volledig scherm
Het strategisch belangrijke Keystone Steele City pompstation in de staat Nebraska. © AP

Gaspijplijn

China heeft de meeste en beste capaciteiten om de Verenigde Staten pijn te doen, schrijven de rapporteurs. China is bijvoorbeeld in staat om door hacks strategisch belangrijke infrastructuur als de centrale gaspijpleidingen ‘voor dagen tot weken’ te verstoren. Ook op andere gebieden kunnen de Chinezen het land voor langere tijd platleggen, daar waar Rusland nog beperkte aanvalscapaciteit heeft als het gaat om hacken van essentiële bedrijven. Wel zouden de Russen bezig zijn met militaire cyberoefeningen die bedoeld zijn om de ‘Amerikaanse militaire en civiele infrastructuur te beschadigen in geval van een crisis’. De Russen zijn geducht als het gaat om beïnvloeding van de publieke opinie in de Verenigde Staten, bevestigt het rapport. China zou op dat terrein actiever worden en de nodige vooruitgang hebben geboekt. Beide landen is er veel aan gelegen de Verenigde Staten uit te spelen tegen vrienden en bondgenoten. ,,Ze willen ons zien ruziën en verdeeld zien. Rusland en China gebruiken daarvoor verschillende gereedschappen’’, aldus een Amerikaanse senator in een reactie op het 42-pagina’s tellende rapport.

Volledig scherm
Als het aan Donald Trump ligt trekt het Amerikaanse leger zich spoedig terug uit Syrië. © AFP

Gehakt

De bazen van de veiligheidsdienst zijn indirect zeer kritisch over het buitenlandse beleid van president Trump. Diens jubeltweets en claims over Noord-Korea (‘er is niet langer een nucleaire dreiging’), Iran (Dat land is gevaarlijker dan Noord-Korea want schendt afspraken en werkt stiekem door aan een atoomboom, aldus Trump) of de terreurorganisatie Islamitische Staat (‘we hebben gewonnen, we hebben ze in de pan gehakt’) worden weerlegd. Volgens het rapport is er geen enkele concrete aanwijzing dat Noord-Korea gaat ontwapen. Het bewind zou absoluut niet van plan zijn atoomwapens of de productiecapaciteit daarvoor op te geven. Iran houdt zich wél aan de afspraken en is dus niet stiekem bezig het atoomprogramma voort te zetten – wel is het zorgwekkend dat Teheran werkt aan de ontwikkeling van middellangeafstandsraketten. Islamitische Staat is nog lang niet verslagen, aldus het rapport. ‘IS voert nog steeds het bevel over duizenden strijders in Irak en Syrië, heeft nog steeds acht aftakkingen, een dozijn netwerken en duizenden verspreide aanhangers in de wereld. Elke vermindering van de druk wordt door IS uitgebuit om zijn clandestiene aanwezigheid uit te bouwen en strategische capaciteit te versterken.’

Trump

Donald Trump reageerde vanmiddag verontwaardigd op het rapport met een tweet waarin hij stelt dat Syrië er nu veel beter voorstaat dan toen hij aantrad. 

Ook in Afghanistan heeft hij vredesonderhandelingen op de wagen gekregen, aldus de Amerikaanse president. En over Noord-Korea? ‘De tijd zal het leren maar aan het eind van de vorige regering was de relatie afgrijselijk en dreigden er erg slechte dingen te gebeuren. Nu is het een heel ander verhaal. Ik kijk ernaar uit Kim Jong-un te ontmoeten. Er wordt vooruitgang geboekt – groot verschil!’

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.