Chinese leger helpt Hongkong (ongevraagd) met opruimen

VideoIn een zeldzame manoeuvre zijn soldaten van het Chinese Volksleger vandaag ongewapend de straat opgegaan in Hongkong voor een grote schoonmaakactie. Tientallen militairen marcheerden met bezems en emmers vanuit hun kazerne in het Kowloon district naar het centrum. Daar ruimden ze onder meer de straatstenen op die antiregeringsbetogers hadden achtergelaten.

Gekleed in korte broeken en groene T-shirts ontmantelden de soldaten met blote handen ook barricades, zo was te zien op beelden van de zender RTHK. Het was de eerste keer dat Chinese militairen op straat kwamen sinds de onrust vijf maanden geleden begon. Samen met buurtbewoners werd er ook opgeruimd rondom de Hongkong Baptisten Universiteit, een bolwerk van het studentenverzet tegen de groeiende Chinese invloed op het stadsbestuur. 

Volledig scherm
Het Chinese leger helpt bij opruimen in Hongkong. © AFP

Spontaan

Volledig scherm
De lokale regering van Hongkong zegt niet te hebben gevraagd om hulp van de Chinese soldaten. © AFP

De lokale regering van Hongkong zegt niet te hebben gevraagd om hulp van het Chinese leger. Daar heeft het garnizoen zelf het spontaan het initiatief toe genomen, aldus een woordvoerder van het bestuur van de metropool, zonder er een oordeel over te geven. 

,,Dit is ons initiatief. Het is onze verantwoordelijkheid geweld te stoppen en chaos te beëindigen’’, aldus een militair op sociale media. Een vergelijkbare tekst is eerder gebruikt door de Chinese president Xi. Later hielpen ook brandweermannen en politieagenten mee met opruimen. Volgens de Chinese krant Global Times was het een sociaal gebaar en geen hint dat de soldaten in actie zouden kunnen komen als de gewelddadigheden voortduren.

In de stad zijn vandaag ook pro-Chinese betogers in actie gekomen om te demonstreren tegen de steeds gewelddadiger antiregeringsbetogingen van de afgelopen maanden. De betogers uitten hun steun voor de politie die onder vuur komt te liggen wegens hard optreden tegen demonstranten die zelf ook steeds meer geweld gebruiken.

Er werd gezwaaid met Chinese vlaggen en vlaggen van Hongkong. Ook droegen ze teksten met zich mee als: ‘Politie we staan achter je’. Anderen scandeerden: ‘Steun de politie’. Het is niet de eerste keer dat pro-Chinese betogers de straat opgingen maar nog niet eerder waren het er zo veel. De antiregeringsbetogers protesteren al maanden tegen de groeiende invloed en bemoeienis van Peking in Hongkong.

Kroonkolonie

Het Chinese Volksleger heeft zich tot nog toe niet nadrukkelijk vertoond tijdens de demonstraties in de autonome regio Hongkong. Hongkong was tussen 1841 en 1997 een Britse kroonkolonie. Terwijl China communistisch werd, was het westerse kapitalisme het systeem in Hongkong. Onder Chinese druk gingen de Britten uiteindelijk akkoord met een overdracht in 1997. De afspraak was wel dat Hongkong nog zeker 50 jaar een speciale status zou houden, met eigen wetten en een eigen bestuur.

De massaprotesten van dit jaar begonnen toen de regering een nieuwe uitleveringswet had voorgesteld, die uitlevering mogelijk zou maken van verdachten van zware misdrijven aan landen waarmee Hongkong geen specifiek uitleveringsverdrag heeft gesloten. Tegenstanders vreesden dat China op die manier uitlevering zou kunnen eisen van politieke tegenstanders. Regeringsleider Carrie Lam trok de omstreden wet uiteindelijk in.