Volledig scherm
De rijkste Chinees van dit moment: Xu Jiayin, eigenaar van Evergrande. © AP

Chinese miljardairs: Xu had een geweldig jaar, Wang wat minder

Bij de top 10 van rijkste personen op aarde horen ze nog net niet. Maar ook de Chinese megarijken worden nauwlettend in de gaten gehouden. Zakenblad The Hurun Report berekende wie op dit moment de meeste yuans in zijn bezit heeft. En nee, het is niet Alibaba-eigenaar Jack Ma.

Volledig scherm
Wang Jianlin had een moeilijk jaar, hij kukelde van plek 1 naar plek 5. © AFP

Het zal even slikken zijn geweest voor Wang Jianlin toen hij vanochtend de jongste editie van de Hurun Rich List onder ogen kreeg. De eigenaar van de Dalian Wanda Groep (vooral bouwprojecten en bioscopen) verloor vorig jaar maar liefst 23 procent van zijn vermogen. Wang kukelde dan ook van de toppositie. Met ruim 155 miljard yuan (een kleine 20 miljard euro) is hij goed voor plek 5.

De nieuwe nummer 1 stond vorig jaar niet eens in de top 10. Xu Jiayin had dan ook een prima jaar: de aandelen in zijn bedrijf Evergrande (vooral bouw en verkoop van appartementen in megastad Guangzhou) gingen maar liefst vier keer over de kop. Volgens Hurun Report komt Xu uit op 290 miljard yuan (ruim 37 miljard euro).

Spaanse voetbalclubs

Volledig scherm
Alibaba-eigenaar Jack Ma verloor 5 miljard yuan en komt een plekje lager te staan. © AFP

De populariteit van Evergrande komt niet uit de lucht vallen. De machthebbers in Peking zijn al een tijdje bezig om Chinese bedrijven af te remmen die zich in de schulden steken om vervolgens grote aankopen te doen in het buitenland. Wangs bedrijf is onder meer eigenaar van een filmstudio in Hollywood, een aantal Spaanse voetbalclubs en een jachtbouwer in Engeland.

Xu's bedrijf kan daarentegen wel rekenen op goedkeuring van de regering. Evergrande beweegt zich haast uitsluitend op de Chinese markt en stapelt ook beduidend minder schulden op in vergelijking met veel Chinese concurrenten.

Jack Ma, als Alibaba-eigenaar waarschijnlijk wereldwijd de bekendste rijke Chinees, is vorig jaar ergens 5 miljard yuan kwijtgeraakt. Hij is dan ook van 2 naar 3 gezakt. Klagen zal hij niet snel: hij is nog steeds 200 miljard yuan waard. 

Klik hier voor de hele lijst.

  1. Bosbranden leggen enorme stukken van poolcirkel in as

    Bosbranden leggen enorme stukken van poolcirkel in as

    De bosbranden die in Noord-Scandinavië enorme stukken van de Poolcirkel in de as leggen, zijn vanuit de ruimte te zien. De branden begonnen in juni als gevolg van de hoge temperaturen (32 graden Celsius) en aanhoudende droogte, de ergste in de geschiedenis. Vooral het noorden van Zweden wordt er ernstig door getroffen. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers gevallen omdat bedreigde bewoners op tijd werden geëvacueerd. De schade aan flora en fauna is echter enorm.