Chinese overheid: 'Babymaker’ He Jiankui moet onderzoek stoppen

VIDEODe Chinese 'babymaker' He Jiankui, die zelf meldde dat hij ervoor heeft gezorgd dat genetisch gemodificeerde baby's zijn geboren, moet stoppen met zijn onderzoek. Dat heeft het Chinese ministerie van Wetenschappen bepaald.

Het departement noemt de baby's ‘van buitengewoon afschuwelijke aard’. De wetenschapper zou met de modificatie de Chinese wet hebben overtreden en in strijd met de wetenschappelijke ethiek hebben gehandeld.

Volledig scherm
He Jiankui. © AP

Lula en Nana

Volledig scherm
He Jiankui besprak zijn werk gisteren tijdens een conferentie in Hongkong. © AFP

He Jiankui oogstte maandag wereldwijd verontwaardiging en afkeuring toen hij de geboorte van de baby's bekendmaakte. ,,Twee mooie kleine Chinese meisjes genaamd Lulu en Nana zijn een paar weken geleden geboren, huilend en net zo gezond als elke andere baby’’, had hij via een video op YouTube bekendgemaakt. 

Het zijn de eerste mensjes ter wereld die genetisch zijn gemanipuleerd. Via ivf is het sperma van hun vader Mark bij de eicel van hun moeder Grace gebracht. Vervolgens (ze waren toen nog maar één cel groot) zegt Jiankui ‘genenchirurgie’ te hebben toegepast op hun dna. ,,Daarmee is de toegangspoort weggehaald waardoor het hiv-virus naar binnen kan om iemand te infecteren’’, zegt hij. Met als resultaat dat één van de meisjes nu voor de rest van haar leven immuun zou zijn voor aids.

Het nieuws sloeg in als een bom. Wetenschappers en ethici in de hele wereld reageerden met verontwaardiging en afschuw. De Chinese regering gelastte een onderzoek.

Trots

De in de VS gepromoveerde wetenschapper meldde later trots te zijn op zijn werk en dat de wetenschap meer moet doen om mensen met ziekten te helpen. Gisteren verdedigde hij zijn werk tijdens een congres in Hongkong. Hij zei er ook dat nog een vrouw zwanger is die meedoet aan zijn omstreden experiment.