Volledig scherm
© Figure1

Chirurgen bedolven onder complimenten na herstel verbrijzelde schedel

Chirurgen in de Verenigde Staten hebben opmerkelijke scans verspreid van de operatief gereconstrueerde schedel van een 25-jarige vrouw die levensgevaarlijk gewond raakte bij een auto-ongeluk. De foto's werden in eerste instantie alleen onder specialisten gedeeld, maar gaan momenteel viraal op sociale media. Spectaculair en razend knap dat dit tegenwoordig kan, vindt menigeen.

Volledig scherm
© Figure1

De scans werden twee jaar geleden kort voor en na de ingrijpende operatie gemaakt ter illustratie van wat tegenwoordig mogelijk is bij het herstellen van ernstige fracturen in het gezicht. De identiteit van de vrouw is wegens het medisch geheim onbekend, maar volgens de arts die haar behandelde was ze er zeer slecht aan toe nadat ze tijdens de crash uit haar wagen was geslingerd. De vrouw droeg geen autogordel. Had ze die wel om gehad, dan waren haar verwondingen minder ernstig geweest. 

Volgens de betrokken specialist, die zijn foto's deelden op Figure1 (een online community voor vakgenoten, red.) had de vrouw gecompliceerde breuken. Haar schedel en boven- en onderkaak waren gebroken, haar linkeroog werd tijdens de urenlange ingreep teruggevonden in een neusholte, en er was sprake van een groot aantal botsplinters en interne bloedingen. De in oogheelkunde gespecialiseerde chirurg en zijn team 'lijmden' alle losse delen weer aan elkaar met vermoedelijk titanium plaatjes. Het slachtoffer moest lang revalideren maar herstelde uiteindelijk volledig. Hoe de vrouw er nu uitziet is onbekend.

Het werk van de betrokken chirurgen verdient, zo blijkt uit de vele reacties op de online platforms Reddit en Imgur, de grootste pluim ooit. ,,Dit is de moderne medische wetenschap op zijn best'', stelt iemand vast. Weer een ander schrijft: ,,Wat een fantastisch vakmanschap. Dit is het bewijs dat lang oefenen kan leiden tot iets perfects.'' Maar de boventoon in alle reacties is toch van waarschuwende aard. ,,Dit kan gebeuren als je geen autogordels draagt.''

Volledig scherm
© Figure1