Volledig scherm
Petros Mouche op archiefbeeld © afp

'Christenen in Syrië en Irak gaan ten onder'

Aartsbisschop Petros Mouche (71) is woordvoerder van de Syrische katholieken, een religieuze minderheid die is uitgewaaierd over de wereld. In Den Haag probeert hij aandacht te vragen voor de genocide op zijn geloofsgenoten.

Quote

Als de internatio­na­le gemeen­schap ons niet te hulp schiet, gaan we ten onder

Mouche

Door het aanhoudende geweld in Irak en Syrië dreigt het christendom in de regio verloren te gaan, zegt aartsbisschop Mouche in een zaaltje van de Tweede Kamer in Den Haag. ,,Wij zijn nog met zo weinig. Als de internationale gemeenschap ons niet te hulp schiet, gaan we ten onder."

De geestelijk leider zetelt officieel in de belegerde Iraakse stad Mosul. Net als veel van zijn geloofsgenoten - behalve katholieke ook orthodoxe christenen - moest hij vluchten toen in de zomer van 2014 Islamitische Staat de stad innam. ,,IS is eropuit om ons te vernietigen. Ze stelden ons voor de keus: de speciale christenen-belasting betalen, bekering tot de islam of de dood. Daar blijven betekende slavernij. Gelukkig kregen we onderdak in Koerdistan, waar we beschermd worden door de Peshmerga."

Quote

Zij komen naar jullie samenle­ving met het gif dat ze met zich meedragen. En ze zullen jullie op termijn vernieti­gen

Mouche

Over het lot van de christenen in buurland Syrië, waar regeringstroepen van president Assad strijden tegen (islamistische) rebellen, maakt Petros Mouche zich weinig illusies. ,,In Irak is sprake van een culturele genocide: onze dorpen, kerken en symbolen zijn weggevaagd. Maar wij wisten het vege lijf te redden. Onze broeders en zusters in Syrië zijn op grote schaal gegijzeld, gemarteld en vermoord: gekruisigd, onthoofd."

Toekomst
Voor Petros Mouche daagt weer wat hoop sinds hij kortgeleden voor het eerst sinds twee jaar de mis kon opdragen in de verwoeste kerk van Qaraqosh, niet ver van Mosul, nadat het Iraakse leger de IS-strijders had verjaagd. ,,Maar ook als IS definitief zal worden verslagen, zullen wij niet veilig zijn. Onze buren hebben onze huizen geplunderd en in brand gestoken. De rechten van minderheden zijn in Irak niet gewaarborgd. En vergeet niet: ook de Koerden zijn moslims en onder hen bevinden zich radicale elementen."

Volledig scherm
© afp

De aartsbisschop zou het liefst zien dat een internationale vredesmacht de christenen in bescherming neemt. Maar eerst wil hij dat de internationale gemeenschap erkent dat er in de regio een genocide plaatsheeft. ,,Niet alleen op christenen, ook op jezidi's en op moslimgroepen." Erkenning dwingt staten tot handelen.

Historie
Voor Petros Mouche en zijn delegatie in Den Haag staat de moord op christenen in een trieste traditie: onder de Ottomanen werden begin vorige eeuw meer dan een miljoen christelijke Armeniërs vermoord. De 150.000 Syrische christenen die nu nog leven, zijn als ballingen verspreid geraakt over de gehele wereld.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt haalde de aartsbisschop naar Nederland. De CDA'er vraagt al jarenlang aandacht voor de positie van christenen in Syrië en Irak. Hij wil IS-terroristen voor het Internationaal Strafhof krijgen wegens het plegen van genocide.

Mouche waarschuwt, net als Omtzigt, voor een 'zachte' aanpak van terugkerende IS-terroristen: ,,Zij komen naar jullie samenleving met het gif dat ze met zich meedragen. En ze zullen jullie op termijn vernietigen."