Volledig scherm
De veelbesproken krijttekening van Peter Paul Rubens die prinses Christina vandaag laat veilen in New York, tegen de zin van Nederlandse museumdirecteuren en politici. © Sotheby's

Christina casht met kunstveiling: ruim 6 miljoen voor Rubens, 8 miljoen in totaal

Bij veilinghuis Sotheby’s in New York is vandaag de krijttekening van Peter Paul Rubens (1577-1640) geveild uit de privécollectie van prinses Christina. Het kunstwerk, waarover al wekenlang commotie bestaat, bracht 7 miljoen dollar (ruim 6,1 miljoen euro) op. 

Vooraf was met een opbrengst tussen de 2,5 en 3,5 miljoen dollar (2,2-3 miljoen euro) rekening gehouden.

Het was een zeer lucratieve veilingdag voor de jongste zus van prinses Beatrix. Met de 13 oude meesters die ze vandaag in New York liet verkopen, strijkt ze ruim 8 miljoen euro op. Daar moeten de veilingskosten van Sotheby's nog wel af.

Niet alleen voor de Rubens, maar ook voor een tekening van krijt en was uit de Italiaanse school werd fors meer geld neergelegd: 569.000 euro in plaats van de geschatte maximale opbrengst van 30.000 euro.

Ook voor een krijttekening die wordt toegeschreven aan de Italiaanse kunstenaar Agostini Carracci was veel belangstelling. Dat veilingstuk leverde Christina meer dan een miljoen euro op, terwijl de opbrengst geschat werd op 30.000-40.000 euro.

Museumdirecteuren zijn ontstemd over het feit dat zij niet gekend zijn in de voorgenomen verkoop. Particuliere kunstverzamelaars in Nederland bieden oude meesters doorgaans eerst aan de musea aan, als ze tot verkoop overgaan. ,,Wie direct naar een veiling stapt, op dit internationale niveau, is alleen maar uit op de hoofdprijs. Dit is niet de koninklijke weg’’, moppert Sjarel Ex, de directeur van het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen. D66-Kamerlid Salima Belhaj heeft Kamervragen aan premier Rutte gesteld over de verkoop.

Eerder deze maand werd bij de Londense vestiging van Sotheby’s al porselein en tafelzilver geveild dat tot de verkoop eigendom was van Christina. Die veiling leverde haar zo’n 40.000 euro op. Waarom Christina, die lijdt aan botkanker, nu van de kunstobjecten af wil, is niet duidelijk.

Volledig scherm
Prinses Christina arriveert met haar zoon Bernardo Guillermo bij de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. © ANP
  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.