Volledig scherm
Hoofdkwartier van de CIA. © REUTERS

'CIA hackt op grote schaal smartphones en televisies'

Onthullingssite WikiLeaks heeft een groot aantal documenten openbaar gemaakt over de digitale spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Daaruit blijkt dat de CIA schadelijke software gebruikt om iPhones en andere smartphones, computers met Windows en zelfs televisiesoftware aan te vallen om er informatie te verzamelen.

Volgens het Duitse Der Spiegel gaat het om 8.761 documenten en andere data over het systematisch binnendringen van vreemde computers door de CIA. De informatie is afkomstig uit een anonieme bron die een discussie wil losmaken over de vraag in hoeverre het gebruik van digitale wapens gelegitimeerd is in een democratie. Ongeveer tweehonderd experts werken voor de gespecialiseerde hackafdeling van de CIA volgens WikiLeaks. Deze afdeling zou al meer dan duizend computerprogramma's geproduceerd hebben die ingezet kunnen worden bij het hacken van apparaten om informatie te verzamelen.

Televisies en smartphones

Volledig scherm
Julian Assange, de grote man achter WikiLeaks. © AP

Een van de manieren waarop de CIA mensen bespioneerde was volgens de uitgelekte informatie via een smart-tv van het merk Samsung, de F8000. De experts van de dienst zetten het apparaat van buiten af zogenaamd uit. Het apparaat werkte daarna als een microfoon waarmee de bezitter werd afgeluisterd.

De CIA zette volgens WikiLeaks tevens in op het infecteren van producten van Apple die op het besturingsprogramma iOS werken, zoals de iPhone en de iPad, hoewel het marktaandeel van de iPhone globaal gezien slechts rond de 15 procent ligt. Dat is volgens de website te verklaren door het feit dat iPhones en iPads populair zijn bij politici en diplomaten. Zo kon de inlichtingendienst bijvoorbeeld de telefoons aftappen waarop het twitteraccount van Barack Obama werd beheerd. 

Whatsapp berichten

Dezelfde techniek werd ingezet bij telefoons die werken op Android, zoals smartphones van Samsung, HTC en Sony. De CIA kon zo berichten verstuurd via bijvoorbeeld WhatsApp en Telegram onderscheppen. Dit hield de CIA verborgen van Apple en Google, zodat zij geen actie konden ondernemen om hun beveiliging aan te scherpen.

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver noemde de onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst 'ontluisterend'. ,,Onschuldige mensen moeten er natuurlijk vanuit kunnen gaan dat ze onbespied tv kunnen kijken en kunnen bellen. Bovendien lijkt het er op dat de CIA kwetsbaarheden in software niet alleen gebruikt, maar ook na gebruik niet meldt. Zulke kwetsbaarheden kunnen zo ook toegankelijk worden voor kwaadwillende hackers'', aldus Klaver.

D66 spreekt over 'schokkende onthullingen' over hacken door Amerikaanse veiligheidsdiensten. ,,Daarom is goede wetgeving nodig!'', twittert D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Een woordvoerder van de CIA liet aan New York Times weten niet in te gaan op de authenticiteit of de inhoud van de door WikiLeaks gelekte documenten.