Volledig scherm
Kandidaten voor de Democratische nominatie: Hillary Clinton en Bernie Sanders. © afp

Clinton en Sanders lijken genoeg van elkaar te hebben

De twee overgebleven Democratische presidentskandidaten konden hun ergernis over elkaar in de nacht van donderdag op vrijdag niet meer verbergen. In een debat in de stad New York schreeuwden Hillary Clinton en Bernie Sanders door elkaar heen en vroegen ze zich af of de ander wel in staat zou zijn Amerikaans president te zijn.

Hoewel ze weinig nieuwe standpunten inbrachten, zagen de twee genoeg reden elkaar aan te vallen. Clinton verwees al snel naar een interview in New York Daily News waarin Sanders moeite had vragen over zijn belangrijkste plannen te beantwoorden. 'Hij had geen antwoord op vragen over Afghanistan, over Israël, over anti-terreurmaatregelen. Zijn enige antwoord was dat hij een antwoord zou hebben als het op papier zou staan.'

Het was voor Clinton donderdagnacht het uitgangspunt van haar aanvalsplan. Ze hamerde vooral op de vraag hoe Sanders zijn plannen in een realistisch beleid wil omzetten. 'Het probleem omschrijven is makkelijker dan proberen het op te lossen', zo zei ze tot twee keer toe.

Stokpaardjes

Sanders zag in de aanval reden om over één van zijn eigen stokpaardjes te beginnen: de steun van Clinton voor de oorlog in Irak. En zo kwamen de vaste onderwerpen langs: het minimumloon, Israël, wapenbezit. Clinton wimpelde aanvallen van Sanders vaak af als een aanval op president Obama, die onder zwarte kiezers erg populair is. Sanders op zijn beurt leek zich flink boos te maken en kwam negatief uit de hoek.

Het negende Democratische debat werd op CNN uitgezonden, vijf dagen voor inwoners van de staat New York kunnen stemmen in de voorverkiezingen. In de peilingen staat Clinton voorop als favoriet bij de Democraten. Tot nu toe heeft de voormalig minister veel meer stemmen en gedelegeerden binnengehaald dan Sanders. De senator uit Vermont is echter niet van plan snel uit de race te stappen.

Donaties

Hij viel Clinton aan op haar steun aan banken waarvoor ze toespraken heeft gehouden en van wie ze donaties heeft aangenomen. Maar toen de CNN-presentator hem vroeg hoe Clintons beslissingen door die donaties werden beïnvloed, had hij geen sterk antwoord. Clinton weigerde weer de toespraken aan de banken te publiceren, waarop Sanders wél openheid van zaken beloofde. Vrijdag komt hij met de uitdraai van zijn belastingaangifte.  

Na wat geschreeuw over het minimumloon, Clintons verwijt aan Sanders dat hij de wapenlobby steunt en Sanders' verwijt aan Clinton dat ze klimaatverandering niet serieus genoeg neemt, was het debat na twee uur afgelopen. Aan deze avond gingen maandenlange onderhandelingen vooraf en het is nog onduidelijk wanneer het volgende debat precies komt. In de eerste debatten tussen Clinton en Sanders deden ze juist hun best om een beschaafd, inhoudelijk debat te voeren, om de tegenstelling met de schreeuwerige Republikeinen te benadrukken.