Volledig scherm
© Photo News

Clinton ruim 1,6 miljoen méér stemmen dan Trump

Hillary Clinton heeft tijdens de presidentsverkiezingen in absolute aantallen veel meer stemmen gekregen dan haar voormalige rivaal Donald Trump. Volgens de laatste tellingen stemden er 1,6 miljoen méér mensen op Clinton dan op winnaar Trump.

De laatste tellingen gaven gisteren aan dat Clinton 63.541.056 stemmen ontving. Trump kreeg er 61.864.015, een verschil van meer dan 1,6 miljoen kiezers. Clinton heeft hiermee 48 procent van de stemmen, tegenover 46,7 procent voor Trump. 

Bovendien kan Clinton nog verder uitlopen. Zo zijn nog miljoenen stemmen uit de staten Californië en Washington niet geteld. Clinton won hier met een grote voorsprong op Trump.

Kiesmannen
Dit heeft overigens geen enkele invloed op de einduitslag. Volgens het Amerikaanse kiesstelsel gaat het er namelijk om om per staat de meeste kiesmannen te winnen. Trump verzamelde er 289, dat zijn er ruim voldoende voor de 270 stemmen in het kiescollege. 

Clinton is de vierde kandidaat die ondanks de meeste stemmen niet werd gekozen tot president. Eerder kreeg Al Gore de 'populair vote', terwijl Bush uiteindelijk president werd.

 1. Archeologen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  Archeolo­gen in rep en roer: eeuwenoude schat ontdekt onder wijngaard in Italië

  In de buurt van de Noord-Italiaanse stad Verona hebben archeologen recent een eeuwenoude schat onder een wijngaard ontdekt. Het gaat om een bijzonder goed bewaarde mozaïek, een restant van een historische Romeinse villa. Experts houden er rekening mee dat de vloer dateert uit de derde eeuw na Christus. De autoriteiten zijn trots en blij: ,,Na talloze decennia van mislukte pogingen is het eindelijk gelukt.”
 2. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets
  video

  Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.
 3. Wereldsterren woest na dood ongewapende zwarte man, nabestaanden eisen vervolging
  video

  Wereldster­ren woest na dood ongewapen­de zwarte man, nabestaan­den eisen vervolging

  De gewelddadige dood van George Floyd, de man die minutenlang om hulp schreeuwde terwijl een politieagent met zijn knie in de nek van de man duwde, roept over de hele wereld afschuw op. Bekende artiesten als Madonna, Snoop Dogg en Justin Bieber oordelen dat er sprake is van hardnekkig racisme bij de Amerikaanse politie. Amnesty International eist dat de agenten vervolgd worden voor de dood van de zwarte man.