Volledig scherm
© Photo News

Clinton ruim 1,6 miljoen méér stemmen dan Trump

Hillary Clinton heeft tijdens de presidentsverkiezingen in absolute aantallen veel meer stemmen gekregen dan haar voormalige rivaal Donald Trump. Volgens de laatste tellingen stemden er 1,6 miljoen méér mensen op Clinton dan op winnaar Trump.

De laatste tellingen gaven gisteren aan dat Clinton 63.541.056 stemmen ontving. Trump kreeg er 61.864.015, een verschil van meer dan 1,6 miljoen kiezers. Clinton heeft hiermee 48 procent van de stemmen, tegenover 46,7 procent voor Trump. 

Bovendien kan Clinton nog verder uitlopen. Zo zijn nog miljoenen stemmen uit de staten Californië en Washington niet geteld. Clinton won hier met een grote voorsprong op Trump.

Kiesmannen
Dit heeft overigens geen enkele invloed op de einduitslag. Volgens het Amerikaanse kiesstelsel gaat het er namelijk om om per staat de meeste kiesmannen te winnen. Trump verzamelde er 289, dat zijn er ruim voldoende voor de 270 stemmen in het kiescollege. 

Clinton is de vierde kandidaat die ondanks de meeste stemmen niet werd gekozen tot president. Eerder kreeg Al Gore de 'populair vote', terwijl Bush uiteindelijk president werd.

  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.