Volledig scherm
Noodopvang voor asielzoekers in de Zeelandhallen © anp

COA: Neem geen vluchtelingen in huis

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) roept Nederlanders op niet zomaar vluchtelingen in huis op te vangen. Dat zegt een woordvoerder tegen de NOS: ,,De opvang van getraumatiseerde vluchtelingen moet je overlaten aan professionals."

Volgens de woordvoerder zijn er lessen getrokken uit het verleden bij de opvang van Joegoslavische vluchtelingen die deels werden ondergebracht bij gastgezinnen. Een aantal vluchtelingen zou toen zoek zijn geraakt. Het COA vraagt mensen die iets willen doen voor de vluchtelingen in Nederland eerst te informeren.

Het komt nu te vaak voor dat initiatieven sneuvelen omdat ze op dit moment niets toevoegen. Ook willen veel mensen geld geven aan het COA. Maar ook dat is niet nodig, want het COA krijgt geld van de overheid. ,,Mensen kunnen dat geld dan beter geven aan andere hulpinstanties.''

Bestelbus vol brood
Via de site van het COA kunnen mensen zich met ideeën melden. ,,Het is echt beter om dat te doen. Vooral ook om teleurstellingen te voorkomen. We vinden de bereidwilligheid van de mensen geweldig, laat dat duidelijk zijn'', zegt de woordvoerder.

In Assen kwam een man met een bestelbus vol brood kwam aanrijden. ,,Maar aan eten hebben we geen behoefte, dat is allemaal goed verzorgd'', legt een woordvoerder van het COA uit. ,,We zitten te wachten op initiatieven waarmee onze bewoners zich welkom voelen.''