Volledig scherm
© anp

'COA verbiedt asielzoeker bezoek aan Eritrese kerk'

Alleenstaande minderjarige asielzoekers mogen niet meer naar kerkdiensten van de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad op basis van een bericht dat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) afgelopen week heeft verspreid onder personeel.

Het COA heeft signalen ontvangen die wijzen op mogelijk misbruik van jonge vrouwen in de gemeenschap rond de kerk. ,,In alle gevallen is direct melding gedaan bij de politie,'' reageert een woordvoerder. ,,Het COA en Nidos zijn verantwoordelijk voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Dit is een kwetsbare groep waarmee extra voorzichtig omgegaan moet worden. Dit betekent dat als er aanwijzingen zijn voor mogelijke misstanden, dat er dan maatregelen genomen worden om hen te beschermen.''

Er zou sprake zijn van ,,een groot aantal zwangerschappen van Eritrese jonge vrouwen (van 17-22).''

Geschrokken
Voorzitter Teklit Girmazion van het bestuur van de Rotterdamse kerk zegt, in een reactie aan het Reformatorisch Dagblad, te schrikken van de signalen over mogelijke misstanden. Hij zou geen contact hebben gehad met het COA, maar wel openstaan voor een gesprek. Girmazion herkent het beeld van een groot aantal zwangere jonge vrouwen niet. 

Misbruik kan volgens de woordvoerder niet hebben plaatsgevonden in de kerk. Het kerkbestuur zou drie maanden geleden, na klachten over overlast, hebben besloten dat er 's nachts geen bezoekers meer in de pastorie en kerk mogen verblijven. Er zouden wel soms jongeren bij gemeenteleden thuis overnachten. Girmazion zou geen zicht hebben op wat daar gebeurt.