Volledig scherm
© anp

COA: Verhaal over gestolen koikarpers op bbq is onzin

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ontkent dat een groep vluchtelingen op een vakantiepark in Zeeland zich tegoed hebben gedaan aan koikarpers uit een siervijver. ,,Dikke flauwekul, dit", reageert Jan-Willem Anholts, woordvoerder van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) geërgerd.

Quote

Dit is misdadig en onbeschoft, ongeacht afkomst of cultuur

Tiebo Jacobs, Koiquestion
Quote

De beveili­gers hebben geen open vuur, zoals een barbecue gemeld. Er is geen aantoon­baar bewijs dat de vluchtelin­gen dit hebben gedaan

Woordvoerder COA

,,De beveiligers hebben geen open vuur, zoals een barbecue gemeld", aldus de woordvoerder. ,,Er is geen aantoonbaar bewijs dat de vluchtelingen dit hebben gedaan."

De groep vluchtelingen die opgevangen is op een vakantiepark in het Zeeuwse Hoek zou vorige week twee peperdure koikarpers uit een siervijver hebben gevist, gedood hebben en daarna gebakken hebben op de barbecue, schreef Koiquestion, de website waar koi-specialisten zich hebben verenigd.

De beheerder laat weten nog altijd achter het verhaal te staan. 

'Bullshit'
Ook de beheerder van vakantiepark Marina Beach zegt dat het verhaal niet klopt. Het is 'bullshit', liet hij weten aan Omroep Zeeland. ,,Ik heb dit nooit verteld en ik zou ook niet weten wie er hier een koivijver heeft."

Een medewerker van Koiquestion, die ontdekte dat er twee vissen weg waren en resten van de dieren terugvond, zegt tegen deze krant dat hij nooit beweerd heeft dat een groep vluchtelingen er iets mee te maken hadden. ,,Ik ben gebeld omdat er twee koikarpers verdwenen waren uit de vijver. De grootste is 93 cm lang, de andere is wel kleiner, maar allebei te zwaar om door bijvoorbeeld een reiger uit het water gevist te zijn."

,,Uit voorzorg hebben we de andere achttien koikarpers uit het water gehaald en ze elders veilig ondergebracht. De twee vermiste sierkarpers moeten wel gestolen zijn, maar ik wil daar niemand van beschuldigen. Wel heb ik enorme spijt dat ik mijn verhaal aan anderen heb verteld. Daarna is het enorm opgeblazen."

Peperduur
Op het vakantiepark, waar sinds enkele weken zeshonderd vluchtelingen worden opgevangen, is een 30 kuubs siervijver aangelegd met daarin twintig koikarpers en enkele steuren. De vissen zijn enkele duizenden euro's waard. De ster van de vijver was de 93 centimeter lange zogenoemde Chagoi, een koffiebruine karper. Deze Kawarimono's (een klasse onder de koi) zijn zo tam als een hondje.

,,De koi is waarschijnlijk zelf naar de vluchtelingen komen zwemmen om te kijken of hij wat te eten zou krijgen. Wist hij veel dat de rollen nu omgedraaid waren", zegt Tiebo Jacobs van Koiquestion, die volhoudt dat het verhaal wél klopt. Een medewerker van Koiquestion is door de eigenaar van de vissen ingeschakeld om de overige vissen te redden, zo verklaart hij.

Graatjes
Het enige wat nog van de grootste koi gevonden zou zijn, was de kop in de vuilnisbak en de graatjes. ,,In sommige landen is karper een delicatesse. Maar wie haalt er nu een koi uit een siervijver? Dat is misdadig en onbeschoft, ongeacht afkomst of cultuur", zegt Jacobs.