Volledig scherm
Een jonge vluchteling in de Westlinge-gevangenis in Heerhugowaard © anp

COA zet gemeenten voor het blok bij opvang asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voert de druk op gemeenten op om onderdak aan asielzoekers te bieden en maakt soms gebruik van 'een overvaltactiek'. De afgelopen dagen werden gemeentebestuurders omzeild of voor het blok gezet. De VNG bevestigt dat de druk wordt opgevoerd, 'maar we werken goed samen'.

Quote

Soms is de situatie acuut, dan kiezen wij voor een overvaltac­tiek

Woordvoerder COA
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Wethouder Henk Kok uit Arnhem voelt zich 'overvallen' door de plotse noodopvang in zijn stad gisteren. De burgemeester van Oirschot hoorde dit weekend via de media van de komst van 500 asielzoekers in zijn gemeente.

Het COA kampt met grote capaciteitsproblemen door de sterk stijgende stroom vluchtelingen die naar Nederland komt. Omdat alle opvangcentra al vrijwel vol zitten, heeft het COA acuut behoefte aan noodopvang.

Zaterdag gebruikten het COA en staatssecretaris Dijkhoff daarvoor een noodoplossing: 500 asielzoekers werden gehuisvest op de De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Dijkhoff regelde dat met Defensie-minister Hennis. De burgemeester van Oirschot, Severijns, vernam het nieuws via de media. Hij stelde zich achter de opvang, maar baalde ervan dat hij daar niet van op de hoogte was gesteld. Eerder deze zomer schoot de gemeenteraad juist een plan voor de komst van een azc af.

Maandagmiddag om 17.00 uur werd wethouder Henk Kok van Arnhem door het COA gebeld dat er de volgende dag al vluchtelingen in de leegstaande Koepelgevangenis in de stad zouden komen. De wethouder stelde zich 'overvallen te voelen'. Arnhem had eerder laten weten de oude gevangenis niet geschikt te vinden voor opvang. Een lokale politicus, die aanwezig was toen het telefoongesprek werd gevoerd, stelt in dagblad De Gelderlander: ,,Het COA gaf de indruk dat als Arnhem 'nee' zou zeggen, de vluchtelingen dinsdagavond op straat zouden moeten slapen.'' Een woordvoerder van het COA stelt: ,,Soms is de situatie acuut, dan kiezen wij voor een overvaltactiek."

Een woordvoerder van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) bevestigt dat 'de druk wordt opgevoerd'. Maar: ,,Het COA en gemeenten werken goed samen."

Quote

Het COA gaf de indruk dat als Arnhem 'nee' zou zeggen, de vluchtelin­gen dinsdag­avond op straat zouden moeten slapen

Lokale politicus Arnhem

Aanwijzing
In theorie kan de staatssecretaris met een zogenoemde 'aanwijzing' een gemeente verplichten opvang beschikbaar te stellen. ,,Maar draagvlak bij een gemeente is belangrijk," zegt Stefan Kok, docent aan het Instituut voor Immigratierecht aan de Universiteit van Leiden. Gisteren werd ook bekend dat er in het Groningse Beerta noodopvang voor duizend mensen komt. Het is nog niet bekend wanneer die opengaat. Ook werd naar buiten gebracht dat in de Jaarbeurs in Utrecht 500 vluchtelingen worden ondergebracht en 350 in de Koepelgevangenis in Haarlem.

Het COA stelt op zijn website dat 'er in de nabije toekomst nog meer behoefte is aan noodopvanglocaties'.

,,Objecten uit de Rijksvastgoedportefeuille die eerder op basis van beschikbaarheid en geschiktheid werden afgekeurd, komen daarbij opnieuw in beeld."

Dat is volgens Kok gevaarlijk. ,,Dat klinkt als eind jaren '90: toen mensen werden opgevangen op plekken die daar niet geschikt voor waren. Je wilt wel voorzieningen hebben die voldoen aan de Europese normen."

Bekijk op de kaart hieronder waar in welke gemeenten noodopvang aan vluchtelingen wordt geboden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement