Volledig scherm
Ongeveer vierhonderd mensen zijn afgekomen op de raadsvergadering over de komst van asielzoekers

College Geldermalsen biedt excuses aan

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen heeft dinsdagavond haar excuses aangeboden voor de manier waarop vorig jaar de besluitvorming is gelopen rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. De burgers zijn daar niet tijdig bij betrokken, zo zei zij tijdens een gemeenteraadsvergadering. Buiten de raadszaal kwam het niet tot de gevreesde nieuwe rellen.

Volledig scherm
Miranda de Vries, burgemeester Geldermalsen, tijdens een persconferentie een dag nadat rellen uitbraken terwijl de raad bijeen was om een besluit te nemen over de komst van een asielzoekerscentrum (azc). © ANP

De Vries zegde toe dat het college van burgemeester en wethouders niet meer met een nieuw voorstel voor een vluchtelingenopvang zal komen zonder dat er gedegen overleg met de burgerij is geweest.

Na drie uur debat over besluitvormingsproces en geheimhouding diende de VVD samen met twee lokale fracties een motie van wantrouwen in tegen het college van B en W. De motie van wantrouwen werd door een raadsmeerderheid afgewezen.

Noodbevel
Eerder op de avond kondigde De Vries een noodbevel uit in de aanloop naar de gemeenteraadsvergadering. De gemeente vreesde voor nieuwe ongeregeldheden, naar aanleiding van oproepen op sociale media, maar die bleven uit.

De raad kwam bijeen in de aula van de school De Lindeborgh, waar plaats was voor vierhonderd toehoorders. Die plaatsen werden allemaal vergeven aan inwoners van Geldermalsen. Zij konden dinsdagavond niet spreken; alleen college- en raadsleden voeren het woord. Er stonden aan het begin van de vergadering honderden mensen buiten de school. Soms werd er wat vuurwerk afgestoken, maar tot grote ongeregeldheden zoals in december kwam het niet.

De collega's van De Gelderlander hielden een liveblog bij over de raadsvergadering. Het blog is hieronder terug te lezen.

  1. Paus Franciscus bekritiseert onverschilligheid en egoïsme
    Goede Vrijdag

    Paus Franciscus bekriti­seert onverschil­lig­heid en egoïsme

    Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ,,de uit politieke overwegingen gesloten harten’’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.