Volledig scherm
Comapatiënt Vincent Lambert en zijn echtgenote Rachel in het ziekenhuis in Rheims. © epa

Comapatiënt mag sterven, maar ouders liggen dwars

Een Fransman die al zes jaar in vegetatieve toestand in een ziekenhuis ligt en kunstmatig in leven wordt gehouden, mag eindelijk sterven. Artsen mogen stoppen met de toediening van voeding en vocht, zo besliste de Franse Raad van State vanmiddag.

Volgens de Raad van State hebben de artsen van Vincent Lambert (38) het recht om de kunstmatige toediening van voeding en vocht te staken. Die passieve euthanasie is toegestaan volgens de Franse wet. 

Klacht 
Met die beslissing is Lamberts lot echter nog niet bezegeld. Zijn ouders dienden nog vóór de uitspraak een klacht in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De klacht is gericht tegen de Franse overheid. Ze wordt beschuldigd van 'poging tot moord op een gehandicapte'. Als dit gerechtshof de klacht in behandeling neemt dan mag er gedurende de zaak niets veranderen aan de medische behandeling van de comapatiënt. 

Vincent Albert belandde in 2008 na een verkeersongeval in vegetatieve toestand en met verlamde armen en benen in het ziekenhuis in Rheims. De voormalige psychiatrische verpleger wordt sindsdien kunstmatig in leven gehouden door toedoening van voeding en vocht. De behandelende artsen stellen passieve euthanasie voor. Lamberts echtgenote Rachel is het daarmee eens maar haar schoonouders, die van christelijken huize zijn, niet

Juridisch gevecht
Beide kampen zijn al ruim een jaar verwikkeld in een juridisch gevecht over het lot van Vincent. De zaak veroorzaakt veel ophef in de Franse politiek. Veel politici vinden de huidige euthanasiewetgeving te onduidelijk. President Hollande beloofde bij zijn aantreding in 2012 met regels te komen voor actieve euthanasie, en onderwerp dat uiterst gevoelig ligt in Frankrijk.