Comapatiënt werd al maandenlang mishandeld

De mishandeling van de 52-jarige comapatiënt Daniël Goemaere in een verzorgingshuis in het Belgische Sint-Niklaas is al sinds december bezig. Dat heeft het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) gisteren zelf meegedeeld. Er werden al veertig personeelsleden in het rusthuis verhoord tijdens een intern onderzoek. Ook het parket onderzoekt de zaak. Voor zover bekend is nog niemand verdacht in de bij onze zuiderburen nu al geruchtmakende zaak.

Het slachtoffer, dat al achttien jaar in coma ligt na een verkeersongeval, verblijft sinds dat ongeval in het rusthuis Ter Wilgen in Sint-Niklaas. Alles ging goed totdat de man vorige week werd afgevoerd naar het ziekenhuis met een zogezegde kaakonsteking. Dat bleek uiteindelijk om een vierdubbele kaakbreuk en een gebroken oogkas te gaan. Volgens de behandelend arts een gevolg van klappen die hij gekregen heeft.

'De eerste signalen dateren van midden december', vertelde OCMW-voorzitter Mike Nachtegael gisteren. Het parket startte een onderzoek en de politie verhoorde al verscheidene personeelsleden.

De verdenking valt in de eerste plaats op 'een sadistisch personeelslid', maar de OCMW-voorzitter wil geen voorbarige conclusies trekken. 'We mogen niet speculeren, maar we mogen ook niks uitsluiten. De afdeling is vrij toegankelijk voor bezoekers. Daarnaast kunnen ook dementerende bejaarden zeer agressief worden. Dat zou dus óók kunnen. We hopen dat er snel duidelijkheid komt', stelt Nachtegael.

Magda Goemaere, de zus van het slachtoffer, kan het niet vatten dat het geweld al meer dan drie maanden bezig is. 'Onwaarschijnlijk, afschuwelijk gewoon', reageert ze. 'We zijn alleszins op zoek naar een ander rusthuis. We willen niet dat Daniël daar blijft.'