Volledig scherm
Een muurschildering in New York van Poetin die een masker van Trump vasthoudt. © AFP

Commissie onderzoekt relatie Trump-Rusland; 'sommige ontmoetingen vonden in Nederland plaats'

UpdateEen speciale commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat onderzoek doen naar de mogelijke contacten tussen leden van de Trump-campagne en Rusland. Dat heeft voorzitter van de 'Intelligence committee' Adam Schiff (Democraten) woensdag gezegd. De New York Times meldt dat sommige van die ontmoetingen in Nederland en Groot-Brittannië hebben plaatsgehad.

Uit de publicatie in de New York Times blijkt dat bronnen in onder andere Nederland melding maken van die geheime ontmoetingen. De krant schrijft dat functionarissen in het Witte Huis een spoor van informatie hebben achtergelaten over die contacten, omdat ze bang waren dat Donald Trump die informatie zou verdoezelen zodra hij president zou zijn.

De Republikeinse president heeft altijd ontkend dat er contact is geweest met de Russen. Volgens hem is het nepnieuws dat door de Amerikaanse inlichtingendiensten is verzonnen. Het is voor Amerikaanse burgers verboden met buitenlandse regeringen te onderhandelen namens de VS.

In de onderzoekscommissie die nu is samengesteld zitten ook Republikeinen. Zij hebben ingestemd met het onderzoek dat antwoord moet geven op de vragen of Rusland inderdaad actief contact heeft gehad met mensen uit het Trump-kamp voordat Trump president werd.

'Minister van Justitie moet aftreden'

Volledig scherm
Voorzitter van de 'Intelligence committee' Adam Schiff © AP

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions, die in die hoedanigheid opdracht moest geven voor een dergelijke onderzoekscommissie, blijkt zelf twee keer contact te hebben gehad met de Russische ambassadeur. Het nieuws van de Washington Post wordt bevestigd door het ministerie. Sessions heeft die ontmoetingen verzuimd te melden toen hij genomineerd werd als minister. De Democratische leider van het Huis, Nancy Pelosi, heeft Session opgeroepen af te treden. 'Nu hij onder ede heeft gelogen tegen het Congres over zijn eigen contacten met de Russen, moet de minister van Justitie ontslag indienen', aldus Pelosi in een verklaring.

Sessions ontkent echter dat deze contacten hebben plaatsgevonden. 'Ik heb nooit een ontmoeting gehad met Russische vertegenwoordigers om zaken rondom de campagne te bespreken', zei hij.

In februari moest Michael Flynn al het het veld ruimen omdat hij in het geheim met de Russische ambassadeur in Washington over de Amerikaanse economische sancties had gesproken en daarover had gelogen.

  1. Agenten ontlopen straf na woede om 'racistische' foto: 'Als een dier behandeld’

    Agenten ontlopen straf na woede om 'racisti­sche' foto: 'Als een dier behandeld’

    Twee politieagenten die in Amerika een golf van verontwaardiging veroorzaakten nadat ze een zwarte man met een touw door de straten van Galveston, Texas voerden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens de plaatselijke autoriteiten hebben de dienders zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De familie van de arrestant is woest en stelt dat hij als ‘een dier door de straten werd geparadeerd door twee incompetente klootzakken’.