Volledig scherm
Tanja Höls. © epa

Conciërge van Duitse bibliotheek vindt miljoenenschat

Tanja Höls, conciërge van de bibliotheek in het Duitse Passau, kan een stevige kerstbonus verwachten. De vrouw vond bij toeval een kist met eeuwenoude munten en medaillons. De spectaculaire vondst is wellicht miljoenen euro's waard. Dat schrijft The Local.

'De kist zag er heel gewoontjes uit', zegt de vrouw. 'Het leek een grote juwelendoos met vele kleine schuifjes. Ik was er al ontelbare keren voorbijgelopen alvorens ik ze uiteindelijk heb opengemaakt'.

Collectie van prinsbischoppen
De kist bleek in totaal 172 munten en medaillons te bevatten. Tanja Höls ging met haar vondst naar de directeur van de bibliotheek. De gouden en zilveren kleinoden maakten wellicht deel uit van de collectie van de plaatselijke prinsbischoppen. Die zouden de schat eind 19de eeuw in de bibliotheek verborgen hebben om te vermijden dat ze er belastingen op zouden moeten betalen. De munten gaan terug tot het oude Rome, Griekenland en het Byzantijnse rijk.

Beloning
De directie van de bibliotheek beraadt zich inmiddels over een beloning voor de vindster. De vrouw wordt geprezen voor haar eerlijkheid en haar speurzin. Een promotie behoort ook tot de mogelijkheden.

  1. 'Is het onze schuld dat ontsnapte leeuwin Rani is doodgeschoten?'
    PREMIUM

    'Is het onze schuld dat ontsnapte leeuwin Rani is doodgescho­ten?'

    Gert (60) en zijn vrouw Monique (57) zaten gisteren drie uur lang in een treinwagon in het Belgische dierenpark Planckendael. Ze schuilden voor de ontsnapte leeuwin Rani. Toen het roofdier te dicht bij het Antwerpse stel in de buurt kwam, volgde noodgedwongen de fatale beslissing. Rani werd doodgeschoten. ,,Is dat onze schuld? We hadden gerust nóg drie uur willen wachten als dat haar leven had gered", aldus het echtpaar.