Volledig scherm
Morgen beginnen de behandelende artsen met inentingen tegen het dodelijke ebolavirus. © EPA

Congo begint morgen met inenten tegen ebola

Het inentingsprogramma om ebola te bedwingen in de Democratische Republiek Congo begint morgen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vandaag laten weten. 

Er zijn 4000 doses vaccin onderweg naar Mbandaka, waar vorige week de eerste besmettingsgevallen in stedelijk gebied zijn geconstateerd. De gevaarlijke virusinfectie stak eerder deze maand de kop op in een dorp zo'n 70 kilometer zuidelijker.

Dat was de negende uitbraak in Congo sinds de ontdekking van de gevreesde ziekte in de jaren zeventig. Nu er ook patiënten in Mbandaka, een drukke havenstad aan de Congo-rivier, de diagnose hebben gekregen, vrezen de autoriteiten dat het virus zich stroomafwaarts verspreidt naar Kinshasa. In de hoofdstad wonen 10 miljoen mensen.

Vaccins beschikbaar

De Wereldgezondheidsorganisatie stuurt 7540 doses van het ebolavaccin naar Congo. Die zijn afkomstig van Merck. De organisatie praat nog met een andere producent, Johnson & Johnson. Een regeringswoordvoerder zei gisteravond dat partners van Congo hebben beloofd ervoor te zorgen dat er 300.000 doses beschikbaar komen.

Tot dusver is bewezen dat 21 Congolezen het virus hebben opgelopen, bij hetzelfde aantal anderen is dat zeer waarschijnlijk het geval. Er zijn 26 doden te betreuren. Het sterftecijfer door ebola is hoog. Een kwart tot 90 procent van de geïnfecteerden overlijdt. Door een rampzalige epidemie in 2014 en 2015 stierven in Liberia, Sierra Leone en Guinee ongeveer 11.000 mensen.

In de video hieronder zie je dat de Wereldgezondheidsorganisatie aankondigt zo snel mogelijk te beginnen met het inenten: