Volledig scherm
De Congolese oppositieleider Jean-Pierre Bemba, in wiens zaak het Internationaal Strafhof maandag een belangrijke uitspraak moet doen. © AFP

Congo dreigt met vertrek uit Internationaal Strafhof

Congo heeft zaterdag gedreigd om uit het Internationaal Strafhof te stappen. Maandag moet het hof een uitspraak doen in hoger beroep over de Congolese oppositieleider Jean-Pierre Bemba, die door de kiescommissie van het land is uitgesloten van de presidentsverkiezingen op 23 december.

Congo 'sluit niet uit, als laatste redmiddel' om zich terug te trekken uit het Internationaal Strafhof, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. In de verklaring wijst het ministerie ook op 'druk op de rechters' die de 'interne politiek' in Congo zou beïnvloeden.

Meer concreet zegt de Congolese regering dat ze 'verschillende, overeenstemmende aanwijzingen in haar bezit heeft, die aangeven dat sommige regeringen druk uitoefenen op de rechters van het Internationaal Strafhof'. Die druk zou slaan op de zaken voor het Internationaal Strafhof 'die in verband staan met de situatie in Congo en die in staat zijn om invloed te hebben op het lopende verkiezingsproces'.

Het persbericht lijkt aan te geven dat de Congolese regering bang is voor een vrijspraak van Bemba maandag. Op die manier zou die zich weer kunnen mengen in de presidentsverkiezingen. Het Internationaal Strafhof moet zich uitspreken over de straf voor de ex-militieleider in een zaak van beïnvloeding van getuigen. Bemba, tegenstander van president Joseph Kabila, is juist uitgesloten van de verkiezingen door de kiescommissie en het Grondwettelijk Hof vanwege zijn veroordeling in eerste aanleg in die zaak.

Vrijspraak in belangrijkste zaak

Bemba kon zich in augustus kandidaat stellen in Kinshasa nadat hij in juni was vrijgesproken en vrijgelaten door het Internationaal Strafhof in de belangrijkste zaak. Daarin was hij veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf vanwege de wreedheden die zijn militie heeft begaan in het Congolese buurland Centraal-Afrikaanse Republiek in 2002 en 2003.

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.