Controles aan grens maken weinig indruk op Nederlanders: ‘Ik lees geen kranten en heb geen internet‘

De aangekondigde grenscontroles tussen Nederland en België lijken vooralsnog weinig indruk te maken. Heel wat Nederlanders blijven gewoon tanken in Belgische plaatsen als Zelzate, en ook op de parking van de supermarkten kom je nog heel wat Nederlandse nummerplaten tegen.

Nederlanders die aanschuiven om te tanken: ook in coronatijden een vertrouwd beeld.
Volledig scherm
Nederlanders die aanschuiven om te tanken: ook in coronatijden een vertrouwd beeld. © Kristof Vereecke

De waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen heeft de korpschefs en burgemeesters van de vijf politiezones die grenzen aan Nederland opdracht gegeven politiecontroles in te stellen. Nederlanders mogen de grens niet langer oversteken voor ‘niet-functionele verplaatsingen’, zoals het tanken van goedkopere benzine.

In België geldt een reisverbod. Alleen noodzakelijke verplaatsingen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten, van en naar het werk te gaan en om te tanken, zijn toegestaan. Nederlanders mogen België niet meer binnen als ze een niet-functionele verplaatsing willen maken. Winkelen of goedkoop tanken in België zit er de komende weken niet meer in. Doen ze dat wel, riskeren ze een boete die kan variëren van 500 tot 4000 euro.

Onduidelijkheid

Eerder vandaag was nog veel onduidelijkheid over of mensen nu wel of niet gewoon in België konden gaan tanken. In de politiezone Kempen Noord-Oost, over de grens bij Reusel, konden Nederlanders gewoon komen tanken. Daarbij riskeerden ze geen boete. ,,Nederlanders hebben zich wel te houden aan de richtlijnen die in België gelden”, zei Tom Nooten van de politiezone eerder op de dag.

,,Zo geldt in België een samenscholingsverbod, je mag dus maar met maximaal twee mensen in de auto zitten”, geeft Nooten aan. ,,Overtreed je die regels dan riskeer je een boete van 4000 euro. Maar essentiële winkels zijn gewoon open: supermarkten en tankstations. Daar mogen Nederlanders ook gewoon heen. En Belgen mogen ook nog steeds in Nederland naar de winkels.”

Proef op de som

Heel wat Nederlanders lijken zich nog niet echt druk te maken over het verbod. Om de proef op de som te nemen, stonden journalisten van Het Laatste Nieuws bij een tankstation in Zelzate. Dat is erg populair bij Nederlanders vanwege de lage pompprijzen. En dat blijkt ook in coronatijden. In geen tien minuten tijd passeren er maar liefst vijf Nederlandse chauffeurs om er te tanken. 

,,Een verbod? Ik lees geen kranten en heb geen internet, meneer”, zegt een van de Nederlanders. ,,Controles? Nog niet van gehoord, nee. Bij ons stikt het ook nog steeds van de Belgen aan de Albert Heijn.”

Nederlanders die komen tanken in coronatijden. De aangekondigde controles maken duidelijk nog geen indruk.
Volledig scherm
Nederlanders die komen tanken in coronatijden. De aangekondigde controles maken duidelijk nog geen indruk. © Kristof Vereecke
Voorlopig geen grenscontroles te zien op de grens tussen Zelzate en Nederland.
Volledig scherm
Voorlopig geen grenscontroles te zien op de grens tussen Zelzate en Nederland. © Kristof Vereecke
  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.