Volledig scherm
Copiloot Andreas Lubitz © Facebook

'Copiloot was opgenomen na depressie'

Copiloot Andreas Lubitz zou zes jaar geleden aan een zware depressie hebben geleden. Volgens de Duitse krant Bild was hij in 2009 enige tijd opgenomen in een psychiatrische inrichting. Dat blijkt volgens de krant uit het medisch dossier van Lubitz. Als het klopt, verklaart het waarom Lubitz in dat jaar zijn opleiding onderbrak. Bild sprak ook met psychotherapeut Christian Lüdke (54), om een antwoord te vinden op de vele vragen die heersen over de beweegredenen van Lubitz.

De 27-jarige man zou volgens Bild paniek- en angstaanvallen hebben gehad, mogelijk als gevolg van relatieproblemen. Nadat hij weer aan het werk was gegaan, kreeg hij regelmatig ,,speciale'' medische controles.

Was het te vermijden?
Kon deze ramp, deze massamoord vermeden worden, vraagt iedereen zich ook af. ,,Ja", beweert dokter Lüdke. ,,Dat had gekund, als ze hem hierop hadden aangesproken. Dit soort mensen leeft teruggetrokken, gaat niet meer sporten, zoekt geen vrienden meer op. Buitenstaanders zien dat, maar durven de persoon in kwestie niet aan te spreken, omdat ze bang zijn slapende honden wakker te maken." 

Lüdke gelooft niet dat deze daad een spontane actie was. ,,De beslissing om zelfmoord te plegen en 150 personen mee de dood in te jagen, komt niet plots opzetten. Dat heeft hij lang op voorhand gepland en in zijn fantasie al honderden keren afgespeeld."

'Lang van tevoren bedacht'
Maar waarom moeten er anderen mee de dood in worden ingesleurd? ,,De beslissing om zelfmoord te plegen is bij hen meestal lang van tevoren genomen. Ze zoeken de oorzaken van hun depressies bij anderen, bij de familie, bij de maatschappij. Daarom eigenen ze zich het recht toe om zoveel mensen mee in de dood te nemen."

  1. Inheemse vrouwen spannen rechtszaak aan vanwege gedwongen sterilisatie in Canada

    Inheemse vrouwen spannen rechtszaak aan vanwege gedwongen sterilisa­tie in Canada

    In Canada worden inheemse vrouwen tot op de dag van vandaag gedwongen tot sterilisatie. Een zestigtal vrouwen uit de provincie Saskatchewan dagen de lokale gezondheidsautoriteiten voor de rechter omdat ze onder dwang onvruchtbaar gemaakt werden. Er zouden echter in het hele land dergelijke gevallen zijn. Amnesty International wil dat de Verenigde Naties druk zetten op Canada om een einde te maken aan de onethische praktijken.