Coronacijfers Brazilië door het dak: ‘Bolsonaro schuldig aan grootste genocide uit geschiedenis’
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is verantwoordelijk voor ‘de grootste genocide in de geschiedenis van Brazilië'. Hij moet aan nabestaanden excuses maken voor zijn falende beleid rond de coronacrisis. Dat zegt zijn voorganger, oud-president Luiz Inacio Lula da Silva (75), vandaag in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.
Delen per e-mail
De coronacijfers in Brazilië gaan door het dak. Woensdag passeerde het Zuid-Amerikaanse land de grens van 300.000 sterfgevallen als gevolg van het virus.
,,Dinsdag zijn 3158 mensen gestorven aan Covid-19 in Brazilië. Het is de grootste genocide in onze geschiedenis‘’, zegt Lula in Der Spiegel. ,,Onze aandacht moet niet gevestigd zijn op de verkiezingen van volgend jaar, maar op de strijd tegen het coronavirus en de vaccinatie van de bevolking. We moeten Brazilië redden van Covid-19.”
Volgens Lula liegt Bolsonaro over de pandemie. ,,Brazilië zal dit niet het hoofd kunnen bieden als die man op deze manier blijft regeren.‘’
‘Snel normale leven weer oppakken’
President Bolsonaro bagatelliseert de toestand al sinds het begin van de pandemie. Vier dagen geleden deed hij daar nog een schepje bovenop. In een korte televisietoespraak verdedigde hij de aanpak van zijn regering en toonde hij zich opnieuw een tegenstander van coronamaatregelen. Naar eigen zeggen om jobs te beschermen en ‘economische chaos’ te vermijden.
Hij beweerde ook dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn en dat de Brazilianen nu snel weer hun ‘normale leven’ kunnen oppakken, ondanks de hoge sterftecijfers. ,,We zijn onvermoeibaar in onze strijd tegen het coronavirus. Dit is onze missie”, klonk het.
De toespraak duurde maar vier minuten, maar dat was voldoende om het land in lichterlaaie te zetten. In verschillende steden, zoals São Paulo, Brasília, Belo Horizonte en Recife, braken luide protesten uit waarbij betogers op potten en pannen sloegen. In Rio de Janeiro schreeuwden mensen ‘moordenaar’ en ‘leugenaar’, en riepen ze Bolsonaro op om ontslag te nemen.
In de bovenstaande grafiek is te zien hoe het dodental in Brazilië momenteel door het dak gaat. Experts spreken tegen dat Brazilië weer snel tot de orde van de dag zal kunnen overgaan. ,,Dit is het ergste moment van de pandemie en de prognoses zijn niet goed”, aldus pneumoloog Margareth Dalcolmo van het gerenommeerde wetenschappelijk instituut Instituto Oswaldo Cruz (Fiocruz) in Rio de Janeiro.
Veroordeeld wegens corruptie
Lula werd in 2018 veroordeeld tot 12 jaar cel wegens corruptie en witwaspraktijken, maar het hooggerechtshof maakte die veroordeling eerder deze maand ongedaan. Door de veroordeling kon het voormalige staatshoofd niet aan de vorige presidentsverkiezingen deelnemen. De rechts-populistische Bolsonaro won uiteindelijk.
Als gevolg van de beslissing van het hooggerechtshof heeft Lula nu weer zijn politieke rechten terug en kan hij het bij de volgende verkiezingen in 2022 dus wel weer opnemen tegen Bolsonaro. Voorlopig liet hij in het midden of hij zich daadwerkelijk kandidaat zal stellen. De afgelopen weken uitte Lula wel al meerdere keren forse kritiek op de president, en met name op zijn beheer van de coronapandemie.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zorg Brazilië bezwijkt, maar president Bolsonaro zegt: ‘Stop met zeuren’
De gezondheidszorg in Brazilië staat op instorten door een nieuwe coronagolf. Het land registreerde gisteren een recordaantal van bijna tweeduizend nieuwe doden en ruim 70.000 besmettingen. Ziekenhuizen hebben een tekort aan bedden. Deskundigen slaan alarm. ,,Brazilië is een bedreiging voor de mensheid.” -
Chinese economie gaat als een raket: groei van 18 procent
De Chinese economie lijkt de coronacrisis grotendeels te hebben overwonnen en is het jaar begonnen met een recordgroei. De op een na grootste economie van de wereld groeide het eerste kwartaal met 18,3 procent in vergelijking met de eerste drie maanden van 2020. Het is de grootste toename sinds het land ruim dertig jaar geleden is begonnen met het bijhouden van de kwartaalcijfers. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Warm moment op koele dag: Kate troostte prins Charles met kus op wang na uitvaart Philip
Op de dag na de uitvaart van prins Philip staan Britse media stil bij een warm moment na de plechtigheid die verder juist zo koeltjes verliep. Een fotograaf legde vast hoe hertogin Kate haar schoonvader Charles troostte door een hand op zijn schouder te leggen en hem een kus op zijn wang te geven. -
Verzet tegen junta Myanmar verenigt zich in een ‘regering van nationale eenheid’
Tegenstanders van de militaire machthebbers in Myanmar hebben aangekondigd een ‘regering van nationale eenheid’ te vormen. Daarin nemen verdreven parlementsleden, protestleiders en mensen uit etnische minderheden plaats. Het is een gezamenlijke poging het militaire bestuur te beëindigen en de democratie in het land te herstellen.
-
Rusland woest over nieuwe Amerikaanse sancties
Rusland heeft de Amerikaanse ambassadeur ontboden, nadat Washington vandaag nieuwe en ongekend harde sancties had afgekondigd. Moskou stelt tegensancties in het vooruitzicht. ,,Het zal voor de Amerikaanse kant (de ambassadeur, red.) een zwaar gesprek worden’’, stelde woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigend. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.