‘Coronacrisis is diepste wereldwijde recessie sinds Tweede Wereldoorlog’
De coronapandemie stort de wereld in de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden maken als groep waarschijnlijk hun eerste economische krimpjaar in zeker zes decennia door. Dat schrijft de Wereldbank bij zijn nieuwe economische ramingen.
Delen per e-mail
De organisatie uit Washington schat dat de wereldeconomie dit jaar met 5,2 procent krimpt. Vooral landen die erg afhankelijk zijn van handel, toerisme, uitvoer van grondstoffen en financiering uit het buitenland hebben het zwaar te verduren.
Meer geavanceerde economieën als de Verenigde Staten, Japan en veel Europese lidstaten krimpen in doorsnee met 7 procent. Voor de eurozone rekenen de economen op een min van 9,1 procent. De groep opkomende economieën en ontwikkelingslanden, met daarin bijvoorbeeld China, India, Rusland en Brazilië, doet gemiddeld een stap van 2,5 procent terug.
Klap
Voor Nederland wordt geen specifiek cijfer gemeld. De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwde vandaag in haar nieuwste ramingen voor de economie dat het nog zeker drie jaar duurt voor we de klap van de coronacrisis te boven zijn. En de kans bestaat dat het zelfs nog langer gaat duren.
DNB gaat ervan uit dat de Nederlandse economie dit jaar met 6,4 procent krimpt. Met de voorspelde krimp is de economie terug op het niveau van 2015. Duidelijk is in elk geval dat de klap groter is dan eerder verwacht en dat het herstel langzamer zal gaan.
Grote Depressie
De coronacrisis is vaker in historisch perspectief geplaatst. Eerder vergeleek het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de crisis al met de Grote Depressie uit de jaren 30.
De Wereldbank duikt in dit nieuwe rapport verder de geschiedenis in. Zo keek het instituut ook naar groeicijfers gecorrigeerd voor de al eeuwen aanhoudende bevolkingsgroei in de wereld. Het aandeel landen dat door de coronacrisis krimp laat zien, blijkt dan het grootst sinds in ieder geval 1870.
‘Zeer ontnuchterende prognose’
De Wereldbank vreest dat wereldwijd tientallen miljoenen mensen door de coronacrisis in extreme armoede terechtkomen, zo werd onlangs al bekend. De nieuwe ramingen stemmen de instelling dan ook somber. Wereldbank-vicepresident Ceyla Pazarbaşıoğlu spreekt van een ,,zeer ontnuchterende prognose”.
Voor 2021 voorzien de economen wel weer een beperkt herstel. Wereldwijd is in hun basisscenario voor volgend jaar sprake van een plus van 4,2 procent. Maar de vooruitzichten zijn zeer onzeker en er zijn veel negatieve risico’s. Als de pandemie langer aanhoudt dan gedacht, dan ligt een sterkere economische neergang voor de hand. In een pessimistischer scenario rekent de Wereldbank voor 2020 bijvoorbeeld met een mondiale economische krimp van wel 8 procent.
Bekijk hier onze recente video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Paus Franciscus bezoekt als eerste katholieke kerkvorst Irak
Paus Franciscus is vrijdag vanuit Rome vertrokken naar Irak. Het is het eerste bezoek ooit van een paus aan het land en de eerste buitenlandse trip voor Franciscus tijdens de coronapandemie. Hij keert maandag weer terug. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Franse journalist vecht voor zijn leven op ic na aanval jeugdbende, verdachte (21) opgepakt
Een Franse journalist ligt in kritieke toestand op de intensive care nadat hij afgelopen weekend in de noordoostelijke stad Reims ernstig werd mishandeld door een groep van ongeveer tien agressieve jongeren. Dat gebeurde terwijl hij verslag wilde doen van een mogelijk massale vechtpartij tussen tientallen mensen. Een 21-jarige jongeman is beschuldigd van poging tot moord, een tweede verdachte is geïdentificeerd en wordt naar verluidt een dezer dagen aangehouden. -
Sjiïtische ayatollah in gesprek met paus: ‘Iraakse christenen moeten in vrede kunnen leven’
De leider van de Rooms-Katholieke Kerk, paus Franciscus en de geestelijk leider van de sjiieten in Irak, de ayatollah Ali al-Sistani, hebben elkaar zaterdag in de sjiitische bedevaartsplaats Najaf gesproken. De 84-jarige paus is vrijdag onder strenge veiligheidsmaatregelen een vierdaags bezoek aan Irak begonnen en arriveerde in Najaf waar de zes jaar oudere ayatollah woont.
-
Acht gewonden na aanval met ‘scherp voorwerp’ in Zweeds stadje, politie gaat uit van terreur
In Zweden zijn acht mensen gewond geraakt bij een aanval met een scherp voorwerp. De dader, vermoedelijk een man van in de twintig, zou in zijn been zijn geschoten door de politie. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd. Twee mensen zouden ernstig gewond zijn. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
22-jarige arrestant van steekpartij in Zweeds stadje verdacht van pogingen tot moord
De verdachte van de steekpartij in Zweden wordt verdacht van meerdere pogingen tot moord. Eerder werd gezegd dat er mogelijk sprake is van terrorisme, maar de aanklager meldt dat dit scenario momenteel niet wordt onderzocht. De verdachte is een 22-jarige man uit Afghanistan, melden Zweedse media. Hij zou in 2018 naar het Scandinavische land zijn verhuisd. De man verwondde woensdag zeven mensen in de stad Vetlanda.