Een doodshoofdaapje in Costa Rica.
Volledig scherm
Een doodshoofdaapje in Costa Rica. © thinkstock

Costa Rica wil dierentuinen sluiten

De regering van Costa Rica is van plan volgend jaar de beide dierentuinen in het Midden-Amerikaanse land te sluiten en de dieren zo veel mogelijk vrij te laten. Dat heeft minister van Milieu René Castro eind vorige week bekendgemaakt.

De Simon Bolivar-dierentuin in de hoofdstad San José krijgt een bestemming als botanische tuin. Van de Santa Ana-dierentuin ten westen van de hoofdstad is nog niet bekend wat ermee gaat gebeuren.

Opvangcentra
In de dierentuinen zijn in totaal 60 diersoorten te zien, waaronder een leeuw, krokodillen, apen en een tapir. De 400 dieren waarom het gaat, worden volgens het ministerie van Milieu vrijgelaten of naar opvangcentra overgeplaatst.

De organisatie die beide dierentuinen beheert, heeft zaterdag een rechtbank gevraagd de sluiting tegen te houden. Volgens woordvoerder Eduardo Bolanos beroept de organisatie zich op een overeenkomst die tot 2024 geldig zou zijn.

Circusdieren
Costa Rica vaardigde al in 2002 een verbod uit op het optreden van circusdieren. Ook de jacht is er, als vrijetijdsbesteding, niet toegestaan. Het land, dat 30 procent van zijn grondgebied rekent tot natuurreservaat, staat bekend om zijn enorme biodiversiteit.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.