Leider van Front National Marine Le Pen (L) met haar rechterhand Florian Philippot (R) op archiefbeeld
Volledig scherm
Leider van Front National Marine Le Pen (L) met haar rechterhand Florian Philippot (R) op archiefbeeld © REUTERS

Crisis bij Front National na openlijke ruzie Le Pen

Binnen de extreemrechtse partij Front National in Frankrijk is het crisis. Partijvoorzitster Marine Le Pen heeft na een openlijke ruzie haar rechterhand, bestuurder Florian Philippot, feitelijk op non-actief gesteld.

Volledig scherm
© AFP

Philippot mag nog wel vice-voorzitter van de partij blijven maar zijn portefeuille 'Strategie en Communicatie' is hem afgenomen. Daarmee is hij een bestuurder met lege handen geworden. Le Pen maakte haar besluit vanavond bekend in een korte verklaring. Daarmee is een sluimerende ruzie in de partij uitgelopen op een keiharde botsing.

Florian Philippot was de afgelopen jaren de grote gangmaker achter de populariteit van Le Pen. Hij zette een gematigde koers voor de partij uit met veel meer aandacht voor economische kwesties. Dat trok veel nieuwe kiezers. Maar binnen het Front National leidde het bij de oude garde tot gefronste wenkbrauwen. Leden vonden Philippot te links.

Kritiek op Philippot

Afgelopen mei verloor Marine Le Pen de presidentsverkiezingen van Emmanuel Macron. Dat was voor de oude garde aanleiding om steeds openlijker kritiek te uiten op de Philippot-koers. Sommige partijleden vinden dat het Front National terug moet naar zijn oorspronkelijke programma, waarin de aanpak van immigratie en veiligheid de prioriteiten zijn. Philippot trad tegelijkertijd steeds vaker naar buiten met zijn eigen politieke beweging, Les Patriotes.

Marine Le Pen liet deze week publiekelijk weten dat ze die dubbelrol van haar tweede man niet waardeerde. Volgens haar is sprake van 'belangenverstrengeling' als Philippot het Front National moet vertegenwoordigen maar daarnaast een eigen politieke organisatie leidt.

,,Hij moet kiezen'', zei Le Pen vandaag dreigend. ,,Ik blijf bij Les Patriottes'', reageerde Philippot kortaf. Daarna hakte de partijleidster de knoop door en nam ze hem zijn bevoegdheden af.