Volledig scherm
PREMIUM
Regisseur Erik Poppe (in het midden met baard) poseert in berlijn met acteurs uit de film 'U, july 22' . © WireImage

Critici voelen zich 'geradbraakt' na film over slachting op Noors eiland Utøya

'Intens, ongemakkelijk en geradbraakt'. De omstreden verfilming van de massamoord op het Noorse eiland Utøya maakt veel los. 

De kans is groot dat 'U, july 22' vanavond in de prijzen valt op het filmfestival van Berlijn. De omstreden film geeft een letterlijk minutieus verslag van de slachting op het Noorse vakantie-eiland Utøya waar zeven jaar geleden, op 22 juli, 69 mensen, de meesten tieners, werden vermoord door de extreemrechtse terrorist Anders Breivik.

In de Noorse media is het drama van de Noorse regisseur Erik Proppe geprezen als ‘ongelooflijk intens, dramatisch en ongemakkelijk’. Vanaf 9 maart is de film ook in de Noorse bioscoop te zien. Maar anderen noemden de voorvertoning ‘ondragelijk’ omdat 72 lange minuten zijn gewijd aan een reconstructie van de moorddadige ronde die Breivik destijds maakte over het eiland en waarbij hij de ene tiener na de andere liquideerde alsof het konijnen waren.

In werkelijkheid duurde het ook 72 minuten voordat Breivik zich overgaf. De terrorist is in de film niet meer dan schimmige figuur in de verte. Hij doodde 69 mensen en verwondde er 200. Utøya was heel bewust gekozen. Op het eiland was het traditionele zomerkamp van de jonge Noorse socialisten. Breivik haatte links en besloot de volgende generatie bestuurders uit te moorden.