Volledig scherm
Een cruiseschip in de haven van het Caribische Saint Lucia. © Shutterstock

Cruiseschip in quarantaine: 300 mensen vast in Cariben na geval van mazelen

In de haven van het Caribische eiland Saint Lucia ligt sinds maandag een cruiseschip onder quarantaine, nadat een vrouwelijk bemanningslid de mazelen kreeg. Bemanning en passagiers, in totaal zo'n driehonderd, werden in quarantaine geplaatst. Niemand mag het schip, dat volgens diverse media toe zou behoren aan de Scientology-beweging, verlaten.

De vrouw bij wie de ziekte werd geconstateerd, is geïsoleerd en zou stabiel zijn. Het is echter waarschijnlijk dat andere opvarenden van het schip al zijn blootgesteld aan het virus, meldt nieuwssite CNBC op basis van een lokale arts. Het schip, dat onder Panamese vlag vaart, zou eerder hebben aangelegd in Caribisch Nederland, waarschijnlijk in Curacao.

De autoriteiten aldaar bevestigen dat laboratorium-testen de mazelen bij de vrouw hebben aangetoond. Om de besmetting op het schip, en Saint Lucia, binnen de perken te houden, wordt er samengewerkt met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO).

Hoewel er niemand van het schip af mag, kunnen de autoriteiten van het eiland het de bemanning niet verbieden uit te varen. Het vertrek van de schuit, waarvan de naam niet officieel is vrijgegeven, staat vandaag gepland voor even voor middernacht. Het zou gaan om de ‘Freewinds’, eigendom van de Scientology Kerk, die wordt gebruikt voor trainingen en excursies. 

‘Spirituele reis’

Volgens de website van Scientology Nederland biedt de Freewinds een ‘veilige en esthetische omgeving zonder afleiding’. Het schip wordt omschreven als een ‘religieus toevluchtsoord’. Een verblijf aan boord van de Freewinds, dat als thuishaven Curaçao heeft, is voor een scientoloog ‘het hoogtepunt van een lange spirituele reis’. Een keerpunt in het leven, dat hem zijn of haar onsterfelijkheid teruggeeft.

De Church of Scientology, een op de ideeën van de Amerikaan L. Ron Hubbard gebaseerde religieuze beweging, waarvan het hoofdkantoor in Los Angeles staat, heeft nog niet gereageerd op de berichten. Website MarineTraffic.com, die internationaal de locatie van schepen bijhoudt, geeft aan dat de Freewinds inderdaad in de haven van Saint Lucia ligt. Het zou onderweg zijn geweest naar het eiland  Dominica.

Uiterst besmettelijk

Volledig scherm
Een meisje wordt ingeënt tegen de mazelen. © ANP

Het virus dat mazelen veroorzaakt is uiterst besmettelijk. De ziekte is opnieuw in opmars in verschillende delen van de wereld en wordt daarbij een handje geholpen door mensen die er bewust voor kiezen hun kinderen niet te vaccineren. In de Verenigde Staten werden in korte tijd al 700 gevallen vastgesteld. Ook in Nederland is de discussie over wel of niet inenten recent weer opgelaaid. 

Deze week kwam de Noord-Hollandse kinderopvangorganisatie Berend Botje in het nieuws, omdat het vanaf 1 juli alleen nog kinderen toelaat die zijn ingeënt tegen de bof, mazelen en rodehond (BMR-prik). De kinderen die worden geweigerd, zullen mogelijk bij andere opvangen worden ondergebracht. Omdat kinderen pas bij 14 maanden hun eerste BMR-enting krijgen, lopen die mogelijk risico op besmetting.

Politieke discussie

Veel opvangorganisaties geven aan voorlopig geen kinderen te weigeren, maar menen dat de discussie op politiek en maatschappelijk niveau moet worden gevoerd. ‘Inenten is niet het probleem van een kinderopvang’, klinkt het. Anderen waarschuwen voor een schijnzekerheid, omdat kinderen namelijk nooit volledig zijn ingeënt. Ook wijst men erop dat een infectie ook buiten de opvang kan worden opgelopen.

Gezondheidsinstituut RIVM adviseert vakantiegangers om hun baby’s vervroegd te laten vaccineren als ze naar landen reizen waar mazelen zijn uitgebroken. Baby’s vanaf 6 maanden zouden ingeënt moeten worden in landen waar het mazelenvirus vaak opduikt. De grootste mazelenuitbraken in Europa zijn volgens het RIVM in Oekraïne en Roemenië.

Daarnaast zijn er lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen, en ook is de ziekte uitgebroken in orthodox-joodse wijken in New York en Londen. Venezuela, Brazilië, Colombia en Guyana zijn ook risicogebieden.  Het vervroegde vaccinatieadvies geldt inmiddels voor meer dan honderd landen. 

  1. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.