Volledig scherm
Cycloon Idai trok met windsnelheden tot wel 200 kilometer en heveige regenval over Mozambique richting buurlanden Zimbabwe en Malawi. © AFP

Cycloon treft zuidelijk Afrika: al 120 doden

Een wervelstorm heeft in het zuiden van Afrika al 120 mensenlevens geëist en een enorme schade veroorzaakt. Tienduizenden mensen zijn ontheemd door overstromingen. Idai is is de zwaarste cycloon in de regio in meer dan tien jaar.

In het midden van Mozambique zijn al tientallen doden gemeld en 577 gewonden. De schade is vooral groot in en rond de havenstad Beira in Mozambique, een stad van een half miljoen inwoners. Idai ging er gisteren aan land met windsnelheden tot wel 200 kilometer per uur.

De wervelstorm trok daarna verder landinwaarts richting het zuiden van Malawi, waar ook tientallen doden vielen, en buurland Zimbabwe. In het oosten van laatstgenoemd vielen volgens de regering al minstens 24 doden door het noodweer en er worden nog ongeveer 100 mensen vermist. Huizen en bruggen zijn weggevaagd en veel gebieden staan onder water. Bijna 83.000 mensen zijn ontheemd. 

Het Zimbabwaanse parlementslid Joshua Sacco verwacht dat het dodental nog zal stijgen. Hij vergelijkt Idai met de storm Eline, die in 2000 over delen van Afrika raasde en een spoor van vernieling achterliet.  

Extreme regenval

De komende dagen neemt volgens Weeronline de wind in Afrika wel af, maar wordt er extreem veel regen verwacht. Hierdoor is er een grote kans op overstromingen en modderstromen.

Volledig scherm
Het verkeer reed gisteren nog tijdens het begin van het noodweer in Mozambique maar veel wegen zijn er inmiddels onbegaanbaar geworden. © AFP
Volledig scherm
Satellietbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA laten zien hoe cycloon Idai over Mozambique raast. © EPA
Volledig scherm
In Mozambique werden alle binnenlandse vluchten gecancelled. © AFP
  1. Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelingendiscussie VS op scherp
    VIDEO

    Trieste foto van verdronken vader en dochter zet vluchtelin­gen­dis­cus­sie VS op scherp

    De trieste foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23-maanden oude dochtertje Valeria, liggend aan de oever van de rivier Rio Grande, schokt Amerika en de rest van de wereld. Het beeld van het tweetal, samen verdronken op weg naar een onzekere toekomst in de Verenigde Staten, staat symbool voor de migratiecrisis waarmee het land te kampen heeft. En de moed der wanhoop waarmee vluchtelingen de helse, en soms dodelijke, tocht aanvaarden.