Dader aanslag Londen ontkomt door imam aan lynchpartij

VideoOp beelden van vlak na de aanslag vannacht op moskeegangers in Londen is te zien hoe de dader in bedwang wordt gehouden en getrapt. Anderen, waaronder een imam, proberen de woedende menigte op afstand te houden.

De dader kruipt over de grond terwijl hij vast wordt gehouden en trappen krijgt van omstanders. De man die even daarvoor met zijn busje op een menigte bij een moskee inreed, schreeuwt herhaaldelijk met overslaande stem: ,,Willen jullie me vermoorden?"

Omstanders trokken de 48-jarige bestuurder na de aanval uit zijn busje. Hij kreeg rake klappen, tot een islamitische geestelijke ingreep. Imam Mohammed Mahmoud haalde de woedende menigte volgens getuigen over de man alleen vast te houden en over te dragen aan de politie, wat later gebeurde. ,,Goddank konden we hem beschermen", aldus de imam. Hij en anderen die ingrepen kregen lovende woorden, onder andere van de Londense burgemeester Sadiq Khan.

Tien gewonden

Door de aanslag raakten tien mensen gewond. Twee slachtoffers zijn er slecht aan toe. Op de plek van de aanslag overleed ook een oudere man, die vermoedelijk een hartinfarct kreeg. Het is nog onduidelijk of dat iets te maken had met het inrijden op de moslims.

Volledig scherm
© Mohamed Mukhtar

De verdachte was volgens de Britse staatssecretaris Ben Wallace (Veiligheid) niet in beeld bij de veiligheidsdiensten. ,,De man was bij de autoriteiten niet bekend vanwege extremisme of rechts-extremisme'', zei de bewindsman tegen Sky News.