Volledig scherm
De met gasflessen gevulde uitgebrande auto van de dader van de steekpartij in Melbourne. © AFP

Dader steekpartij Melbourne geïnspireerd door IS

De dader van de dodelijke steekpartij vrijdag in Melbourne was gelieerd aan Islamitische Staat. Dat heeft de Australische politie bekendgemaakt.

,,Er zijn banden met Islamitische Staat’’, zei waarnemend commissaris Ian McCartney van de Australische federale politie. Volgens McCartney is er echter meer sprake van dat de dader geïnspireerd was door IS dan dat er direct contact is geweest.

De man stak vrijdag met een mes in op omstanders en stak zijn auto gevuld met gasflessen in brand. Bij de steekpartij kwam een man om het leven en raakten twee anderen gewond.  De twee gewonden, een 26-jarige en een 58-jarige man, zijn niet in levensgevaar. 

Russell Crowe

Russell Crowe on Twitter

Sisto, il mio cuore si spezza ... I've been going to Pellegrini's since 1987. Never been to Melbourne without dropping in on my man Sisto . South Sydney stickers on the wall and caps on display. My sweet loyal friend, stabbed in the street by a mad man. Cosí triste.

Volgens Australische media is het dodelijke slachtoffer de 74-jarige Sisto Malaspina, die sinds 1974 een bekend Italiaans koffiehuis, Pellegrini’s, dreef in Melbourne. Het café werd onder meer bezocht door beroemdheden als Oscarwinnaar Russell Crowe. De acteur twitterde in het Italiaans over de omgebrachte Sisto Malaspina (74): ,,Sisto, il mio cuore si spezza’’, oftewel ,,mijn hart breekt’’. Crowe (o.a. Gladiator) laat verder weten dat hij sinds 1987 diens koffiehuis Pellegrini’s bezocht. ,,Nooit in Melbourne geweest zonder even bij hem langs te gaan.’’

De aanvaller, de in Somalië geboren 30-jarige Hassan Khalif Shire Ali, overleed in het ziekenhuis nadat agenten hem hadden neergeschoten. Zijn paspoort was in 2015 ongeldig verklaard, nadat uit onderzoek was gebleken dat hij op het punt stond om af te reizen naar Syrië. Hoewel de veiligheidsdiensten hadden geconstateerd dat hij geradicaliseerd was, oordeelden ze toen dat hij geen bedreiging vormde voor de nationale veiligheid.|

De broer van de dader werd vorig jaar november opgepakt. De politie verdacht hem ervan dat hij plannen had om een aanslag in Melbourne te plegen tijdens de jaarwisseling. Hij zit vast in afwachting van een rechtszaak. Islamitische Staat had eerder al de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag.

  1. Tina (41) gaat dood en doet verdrietige oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Tina (41) gaat dood en doet verdrieti­ge oproep: ‘Hoe gaan mijn kindjes mij niet vergeten?

    Een terminaal zieke moeder uit het Belgische Halen (bij Hasselt) heeft een aangrijpende oproep gedaan op Facebook. Tina Vandenbosch (41) kreeg eerder deze maand te horen dat de kanker waartegen ze vecht is uitgezaaid en dat er geen hoop meer is op genezing. In de tijd die haar nog rest, wil ze zo veel mogelijk herinneringen achterlaten voor haar kindjes van 3 en 4 jaar. Daarvoor vraagt ze suggesties van iedereen die kan helpen.