Volledig scherm
De vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd © afp

'Dader was mogelijk eenling die reageerde op oproep IS'

De 31-jarige Tunesiër die de aanslag in Nice pleegde, was waarschijnlijk een eenling die werd geïnspireerd door oproepen van terreurgroepen IS en Al-Qaida. Dat zegt terrorisme-deskundige Edwin Bakker. Hij denkt dat het om een eenling gaat, omdat de verantwoordelijkheid voor de aanval niet is opgeeïst. Daarnaast zijn er in Frankrijk eerder aanslagen gepleegd door mannen die alleen handelden.

Quote

IS moedigt mensen in Europa aan om met simpele middelen zoveel mogelijk schade aan te richten

Edwin Bakker
Volledig scherm
Aanslag Nice © anp

Islamitische Staat en Al-Qaida hebben in het verleden opgeroepen om 'ongelovigen' te doden in landen die vechten in Syrië en Irak. In die oproepen worden onder meer Frankrijk, Canada en Australië genoemd. ,,Die smerige Fransen moeten op iedere mogelijke manier worden gedood", zei een IS-strijder in een video die werd verspreid op internet. ,,Rijd met een auto op hen in."

,,IS moedigt mensen in Europa aan om met simpele middelen zoveel mogelijk mensen te doden in landen die bombarderen in het Midden-Oosten", legt Bakker uit. ,,Terroristen zeggen dat met een auto op een menigte inrijden een effectieve manier is om veel mensen te doden."

De politie onderzoekt nog of de aanslagpleger handlangers had en wat zijn motief was. Bakker denkt dat de dader geïnspireerd werd door oproepen van extremisten en geen direct verband had met een terreurorganisatie. Hij verwacht niet dat IS de verantwoordelijkheid voor deze aanslag opeist. ,,Dat gebeurt meestal niet als om het een eenling gaat."

Volledig scherm
© AFP

Meer incidenten
De terrorisme-deskundige wijst erop dat er afgelopen jaren meer aanslagen met voertuigen zijn gepleegd in Frankrijk. In december 2014 reed in de Franse stad Dijon een auto in op voetgangers in een winkelstraat. Elf voetgangers raakten gewond. De man zou ,,Allahu Akbar" hebben geroepen.

Een dag later werd er een aanslag gepleegd in Nantes. Daar reed een voertuig in op bezoekers van een kerstmarkt. Toen liepen tien mensen verwondingen op. Bij beide incidenten zei de politie dat de dader een verwarde man was die alleen handelde.

Quote

Er zijn helaas genoeg mensen die een aanslag als deze toejuichen.

Edwin Bakker

Copycat-gedrag
Volgens Bakker houden de Franse autoriteiten rekening met dit soort aanslagen, maar zijn deze incidenten lastig te voorkomen. ,,Het is heel moeilijk om eenlingen in de gaten te houden."

Het is lastig te zeggen of er binnenkort meer aanslagen volgen, vertelt Bakker. ,,Maar waarschijnlijk komen er veel steunbetuigingen van IS-supporters op Twitter. Dat gebeurde ook na vorige aanslagen. Als zo'n aanslagpleger veel aandacht en steun krijgt, kan dat leiden tot copycat-gedrag. Dan gaat iemand een aanslag als deze nadoen in een andere stad. Er zijn helaas genoeg mensen die dit toejuichen."