Volledig scherm
De Australische minister van Immigratie David Coleman. © EPA

Daders huiselijk geweld mogen Australië niet meer in

Mensen die veroordeeld zijn voor geweld tegen vrouwen of kinderen krijgen geen toegang meer tot Australië of worden het land uitgezet. Dat heeft minister van Immigratie David Coleman zondag laten weten in een verklaring. De nieuwe wetten, die vrijdag van kracht werden, passen binnen het opvoeren van de strijd tegen buitenlandse delinquenten door de regering in Canberra.

Tot voor kort kregen alleen mensen die veroordeeld werden tot minstens een jaar cel geen visum voor Australië. In de nieuwe wetgeving is geen minimale straf opgenomen.

,,Australië tolereert huiselijk geweld niet’’, aldus Coleman. ,,Als u veroordeeld bent tot een gewelddadige misdaad tegen vrouwen of kinderen, bent u niet welkom in dit land.’’

Canberra weigerde in het verleden al visa aan de Amerikaanse rapper Chris Brown, die in 2009 werd veroordeeld omdat hij zangeres Rihanna had geslagen, en aan bokser Floyd Mayweather, die verschillende keren veroordeeld werd voor huiselijk geweld.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.