Dagen Jacob Zuma zijn geteld
De dagen van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zijn geteld. De top van de regeringspartij ANC is zo druk bezig met zijn gedwongen vertrek, dat kopstukken zich hebben afgemeld voor de herdenkingen van de geboortedag van Nelson Mandela die zondag worden gehouden. Dat zou erop wijze dat de interne onderhandelingen over het terugtreden van president Zuma in een kritieke fase zijn beland.
De vraag in Zuid-Afrika is niet meer of Jacobs Zuma gaat, maar wanneer. Er is enorm veel druk op de 75-jarige Zuma om het veld te ruimen, net als Robert Mugabe vorig jaar in Zimbabwe. Er zijn wel meer overeenkomsten tussen de twee zwaargewichten. Beiden worden beschuldigd van betrokkenheid bij grootschalige corruptie en vriendjespolitiek. Tegen Zuma zijn zelfs meer dan 700 aanklachten ingediend wegens corruptie, fraude en afpersing. En beiden probeerden het presidentschap ook na hun vertrek te kapen door zichzelf te laten opvolgen door hun vrouw of ex-vrouw - in de hoop dubieus vergaarde rijkdommen veilig te stellen en strafvervolging voor gegraai te voorkomen.
Mugabe is weg en het zal niet lang duren voor Zuma hetzelfde pad gaat bewandelen, is de algemene verwachting in Zuid-Afrika. Mogelijk dit weekeinde al. Er wordt al dagen onderhandeld over de voorwaarden waarop de president wil terugtreden. Voormalig vakbondsleider en vicepresident Cyril Ramaphosa (65) is de gedoodverfde opvolger. Hij werd eind vorig jaar leider van het ANC en geldt ook als de belangrijkste kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2019.
Haast
Ramaphosa heeft haast om de door velen vanwege corruptie gehate Zuma aan de kant te schuiven. Er lijkt een machtsvacuüm te ontstaan en gaat het ook om zijn eigen geloofwaardigheid: durft hij de door en door corrupte president ter zijde te schuiven. Het ANC heeft de laatste jaren veel steun verloren door de fraude van de ongrijpbare Jacob Zuma en diens opzichtige poging zijn ex-vrouw Nkosazana Dlamini-Zuma tot nieuwe grote baas van het land te maken. Dat Zuma jarenlang de dans kon ontspringen ondanks vele beschuldigingen, inclusief die van verkrachting, heeft alles te maken met zijn greep op de politie en het openbaar ministerie. De president heeft de bazen daarvan aangesteld en die staan bij hem in het krijt.
Zuma wordt bijvoorbeeld aangerekend dat hij dubieuze zaken zou hebben gedaan met de machtige Gupta-familie, een miljardairsfamilie van Indiase afkomst. Deze familie wordt beschuldigd van verregaande corruptie en zou zich bij Zuma zozeer hebben ingekocht dat de Gupta’s zelfs een stem hadden in het aanstellen van ministers en het maken van beleid.
Gevolgen
Dat bleef niet zonder gevolgen. Bij gemeenteraadsverkiezingen in 2016 heeft het eens zo trotse ANC zwaar verlies geleden in grote steden als Johannesburg en Pretoria. Voor de oppositiepartijen is elke dag dat Zuma aanblijft een feestdag met nieuwe verhalen over corruptie.
Ondertussen wordt al dagen achter gesloten deuren onderhandeld in Genadendal, de residentie van de president in Kaapstad. Volgens vicepresident Ramaphosa kan er geen sprake zijn van onschendbaarheid voor de toekomstige ‘ex-president' Zuma. In de Zuid-Afrikaanse rechtspraak is gratie wel mogelijk, maar pas na het proces. Het is voor het ANC koorddansen, want een deel van de 55 miljoen Zuid-Afrikanen vindt dat Zuma verantwoording moet afleggen, terwijl een deel van het ANC-bestuur en ook veel jongeren hem blijven steunen of tenminste het voordeel van de twijfel geven. Met zijn rug tegen de muur besloot Zuma opeens dat hoger onderwijs voortaan gratis zou zijn. Geld om dat te bekostigen is er niet, want onder zijn bewind is de Zuid-Afrikaanse economie steeds verder weggezakt. Zuma zelf ontkent elke beschuldiging van corruptie.
“Het zijn uitdagende tijden voor het land”, verklaarde Cyril Ramaphosa deze week. De Nelson Mandela Stichting die zondag de geboortedag van de nationale held gaat vieren, liet weten dat president Zuma beter vroeg dan laat kan vertrekken. Oud-bisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu zei “te bidden voor de val van een regering die ons slecht vertegenwoordigt”.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExpert80
Navo moet laten zien bereid te zijn macht in te zetten: ‘Alleen dan is Poetin onder de indruk’
Van een ingedutte organisatie naar klaarwakker. De Navo is na de Russische inval in Oekraïne springlevend en vergroot haar capaciteit. Meer militairen, hogere budgetten en twee nieuwe lidstaten. Zijn we nu veilig voor de Russen? -
Topbasketbalster VS voor Russische rechter: crimineel of pion?
De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner zit al vier maanden in een Russische cel. Ze wordt verdacht van drugssmokkel, haar proces is gisteren begonnen. De Amerikanen vermoeden echter een politiek spelletje. -
met foto's
Diva? Adele is nog steeds doodgewoon als ze microfoon in boezem steekt bij megaconcert Londen
Recensenten komen superlatieven tekort voor het grootse comebackconcert van Adele in Londen gisteravond. Vrijwel alle kranten delen vijf sterren uit voor de ‘perfecte’ show van de succesvolste zangeres ter wereld, die op het podium in haar thuisland vooral nog steeds een doodgewone Britse meid bleek. -
Regering-Biden wil toch nieuwe licenties voor olieboringen op zee uitgeven
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan de komende vijf jaar elf nieuwe licenties uit te geven voor het boren naar olie op zee. Tien daarvan zouden voor boringen in de Golf van Mexico en één voor boren in Alaska worden verstrekt. Biden heeft tijdens zijn campagne beloofd geen nieuwe vergunningen voor het boren naar olie en gas uit te geven. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken.
-
Chinese president bij beëdiging leider Hongkong: geen reden voor verandering
De Chinese president Xi Jinping heeft in Hongkong de nieuwe plaatselijke leider John Lee beëdigd tijdens een ceremonie voor de viering van de machtsoverdracht van de stad door Groot-Brittannië aan China 25 jaar geleden. Het is Xi’s eerste bezoek aan Hongkong in vijf jaar tijd. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.