Dagen Palmyra lijken geteld nu IS stad heeft veroverd
Archeologen van over de hele wereld houden hun hart vast. Islamitische Staat (IS) heeft weer een juweel van het werelderfgoed in handen. De dagen van Palmyra lijken geteld.
Delen per e-mail
IS wil dat vernielen ruïnes ons schokt
Nadat de strijders met de zwarte jihad-vlag woensdag de woestijnstad Tadmur hadden veroverd - inclusief het militaire vliegveld en de beruchte gevangenis van president Assad - trokken ze gistermiddag ook het antieke Palmyra binnen, vlak daarnaast. Rookpluimen boven 'de parel van de woestijn' deden weinig goeds vermoeden.
De romantische ruïnes van de vaak bezongen 'stad van de duizend zuilen' lijken straks alleen nog te zien op vakantiefoto's. Tot de oorlog in Syrië begon trok de oase jaarlijks 150.000 buitenlandse bezoekers. Genoeg om de lokale economie gaande te houden.
Platgewast erfgoed
Tadmur lijkt met Palmyra zijn belangrijkste bron van inkomsten te verliezen. Wie wil er straks nog naar het platgewalste erfgoed? Kijk maar naar wat er gebeurde in Nimrud, ooit hoofdstad van het Assyrische Rijk. In maart vernielden strijders van IS met bulldozers en explosieven de resten van deze 3000 jaar oude stad. In een video lichtten ze triomfantelijk toe dat ze afgoderij hadden opgeruimd. Een week eerder was met hetzelfde argument het museum van Mosul met voorhamers in puin geslagen. De collectie historische boeken van de bibliotheek van Mosul ging in vlammen op. Khorsabad werd geplunderd, Ninive en Hatra goeddeels gesloopt. Allemaal archeologische toplocaties.
En nu Palmyra. ,,Ik maak me geen illusie. Zolang IS daar internationaal publiciteit mee kan genereren, gaat het weer gebeuren," vreest Bleda During, universitair hoofddocent archeologie van het Nabije Oosten bij de faculteit archeologie van de universiteit Leiden.
Het opblazen van zogeheten 'iconische archeologische' locaties in Syrië en Irak is inmiddels onderdeel geworden van de IS-propaganda. Met video's wordt het wereldschokkende sloopwerk keurig vastgelegd.
During: ,,Zo begonnen ze niet. In eerste instantie heeft IS bij veroveringen vooral graftombes vernietigd die door lokale sjiieten werden vereerd. Dat had nog het karakter van een religieus gedreven, Beeldenstormachtige, situatie. Alle alternatieve vormen van islam werden als bedreigend en afgoderij ervaren en daarom vernietigd. Wat er nu gebeurt: het opblazen van historische ruïnes en unieke plekken in de werelgeschiedenis gebeurt niet vanuit een religieuze, maar vanuit een terroristische benadering."
Dat wordt beaamd door Lucas Petit, conservator collectie oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden. ,,Dat we erover praten en geschokt zijn is precies wat IS wil. Dat heeft voordelen voor hen bij het rekruteren van nieuwe mensen, denken ze. Of bij het groter maken dan IS feitelijk is. En daar doen we met zijn allen aan mee. Eigenlijk zouden we ze dat podium niet moeten geven."
Kunstschatten
De afgelopen dagen werden uit voorzorg al veel eeuwenoude kunstschatten uit Palmyra gehaald, honderden burgers werden ook geëvacueerd. Meer inwoners ontvluchtten de stad gisteren. Wrang is het voor de achterblijvers dat de wereld zo begaan is met de ruïnes.
Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich voor zijn informatie baseert op lokale activisten, denkt dat de strijd om Palmyra aan 462 mensen het leven heeft gekost.
Het vernielen van Palmyra is verschrikkelijk, maar - verrassend - niet onoverkomelijk, zegt During. De plek is extreem goed gedocumenteerd. Er zijn ontzettend veel foto's, tekeningen en documentatie van het terrein. ,,Zelfs als je alles kapot maakt zou je het weer op kunnen bouwen. Dat zou een nieuwe versie zijn, maar het is te doen.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
Zijn asperges lustopwekkend? Vijf feiten en fabels over het witte goud
Bij sommige boeren vind je ze al, maar donderdag begint het aspergeseizoen echt. Dan zijn we weer even in de ban van de groente waarover veel mythes bestaan. -
PREMIUM
Huizencrisis kent juist veel winnaars
Dat de huizenmarkt op slot zit, is een wijdverspreid misverstand. In het afgelopen ‘coronajaar’ werden meer woningen verkocht dan ooit in Nederland. En jongeren komen niet meer aan een huis? Velen niet nee, maar een deel drijft de prijzen juist op. -
Update
Syrisch leger trekt zich terug uit Palmyra
Het Syrische leger heeft zich vandaag teruggetrokken uit Palmyra. Dat meldde de Syrische staatstelevisie. Dat betekent dat de terreurgroep IS de stad volledig in handen heeft. Volgens de staatszender heeft het leger bijna alle burgers van de stad weten te evacueren. Aan de inname gingen hevige gevechten vooraf. -
IS executeert 23 burgers nabij historisch Palmyra
Jihadisten van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben nabij de archeologische stad Palmyra in het noorden van Syrië gisteren 23 burgers geëxecuteerd. De Syriërs zouden hebben samengewerkt met het regime in Damascus. Collaboratie, aldus IS. -
Update
Honderden doden bij gevechten ruïnestad Palmyra
De hevige gevechten bij de Syrische ruïnestad Palmyra hebben tot nu toe zo'n driehonderd levens geëist. Het gaat om 123 militairen van het Syrische leger, 115 IS-strijders en 57 burgers, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zondag.
-
1200 kilo zwaarder
TUI-vlucht in problemen: vrouwen krijgen door softwarefout gewicht van kind
Een passagiersvliegtuig van reisorganisator TUI is afgelopen zomer op het vliegveld van het Britse Birmingham eventjes in de problemen gekomen. Door een softwareprobleem was de vlucht naar het Spaanse Mallorca 1200 kilo zwaarder beladen dan de piloot veronderstelde. -
VN: leger hield vluchtende burgers Palmyra tegen
De Verenigde Naties hebben aanwijzingen dat het Syrische leger bij Palmyra burgers heeft tegengehouden die wilden vluchten. Het gebied viel eergisteren in handen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). -
PREMIUMTechnische Dienst
‘Met deze techniek had een drama als Pukkelpop wellicht voorkomen kunnen worden’
Sociale media staan vol met een schat aan informatie. Veel meer dan grappige kattenfilmpjes en foto’s van foodporn. Met de juiste voelsprieten zijn snel en accuraat data te vinden die de wereld een stuk prettiger en veiliger kunnen maken. Die voelspriet heet PublicSonar.