Volledig scherm
In de modder en onder het puin zoeken reddingswerkers nog altijd naar slachtoffers van de dambreuk bij het Braziliaanse plaatsje Brumadinho. © REUTERS

Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arrestaties

De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.

,,De dambreuk was geen ongeluk’’, zei openbaar aanklager William Garcia Pinto Coelho, die het onderzoek coördineert, vrijdagmiddag op een persconferentie in Belo Horizonte. Volgens hem wisten de acht gearresteerde medewerkers van mankementen aan de dam en hebben ze die in de technische rapporten verdoezeld. Ook zouden ze medewerkers van het technische bureau TÜV SÜD onder druk hebben gezet om onderzoeken naar de staat van de dam positiever te maken dan ze waren.

Van dat bureau werden eerder al vijf medewerkers aangehouden. Die werden kort daarop weer vrijgelaten, maar ze worden nog wel onderzocht.

Eerder deze week werd al bekend dat medewerkers van Vale vorig jaar een rapport onder ogen kregen waarin de verhoogde risico’s op het breken van de dam bij Brumadinho werden beschreven.

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.