Een Franse kernwapenproef in de Zuidelijke Stille Oceaan, in 1971.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Franse kernwapenproef in de Zuidelijke Stille Oceaan, in 1971. © Getty Images

De angst voor de bom is terug: ‘Als Poetin op de knop drukt, tekent hij zijn eigen doodvonnis’

Jonge Nederlanders groeiden op zonder de angst voor nucleaire wapens. Maar toen waren daar de dreigende woorden van de Russische president. Hoe reëel is een kernconflict? Wat zouden de gevolgen zijn? En kan Poetin zomaar in zijn eentje op de rode knop drukken? 

63 reacties

 • Magdalena

  1 jaar geleden
  'Overleeft niemand', klinkt goed maar is natuurlijk niet waar. Er zijn altijd (waarschijnlijk veel) mensen die in een randgebied leven. Die overleven enkele uren, dagen, weken of jaren maar met enorme gezondheidsschade. Ik denk dat dat een heleboel mensen zou treffen in een heel groot gebied.
 • Kappers

  1 jaar geleden
  Overleefd niemand dus bang nee
 • Piet Ursem

  1 jaar geleden
  Ik ben zeer onder de indruk van de vasthoudendheid van de Oekraïense bevolking. Deze mensen weten wat het is om onderdrukt te worden door een systeem of dictator. Wij verwende westerlingen mogen roepen en demonstreren wat we willen, maar als het er op aan komt om daadwerkelijk wat op te geven voor de goede zaak dan geven we niet thuis. Stel dat we geen gas krijgen, staat in schril contrast met je huis plat gegooid. We moeten geen zaken meer doen met dictators, steun de democratie, keuzes!
 • Eric Boule

  1 jaar geleden
  ‘N land,zo groot als Oekraine binnenvallen kost veel geld+dode soldaten+ je raakt je status i/d wereld kwijt,iedereen =tegen je.Ook economische boykot kost veel geld+duurt jaren.Toch =voor deze optie gekozen.Dus Rusland ziet meer voordelen als nadelen op termijn.Daarom is het zo vreemd dat niemand over de oorzaak praat.Politiek v/d Navo+USA zijn hier duidelijke oorzaken.Oekraine=enkel slachtoffer.Ook EU=hier slachtoffer met 5 mio vluchtelingen+sankties kosten ook EU veel geld
 • Paulus de Mos

  1 jaar geleden
  Poetin heeft toch ook kinderen en ongetwijfeld kleinkinderen ondertussen die hij een mooi en lang leven toewenst ? En anders zijn vertrouwelingen wel Hoe Poetin de geschiedenis in wil gaan zou ik niet weten maar hij weet donders goed dat er niemand meer is om geschiedenisboeken te schrijven als hij gekke dingen doet