De Belgische burger blijft maar hopen op zijn gratis mondkapje
De Belgische regering heeft iedere Belg minstens één gratis mondmasker beloofd. Dat was meer dan een maand geleden, maar het is er nog niet van gekomen. Hoe kan dat? En is het nog wel nodig nu die maskers gewoon overal te krijgen zijn?
Het kan haast niet anders of er schiet geregeld een Belgische minister of premier wakker. 15 miljoen mondmaskers zouden de mensen krijgen. Gratis, ‘minstens één standaard stoffen masker voor elke burger’. Waren ze er maar nooit over begonnen.
Het was 24 april, en er kwam een nieuwe maartregel aan. Het openbaar zou gewoon blijven rijden, maar iedereen werd wel verplicht een mondmasker te dragen in trein, bus en metro. En zou het nou geen mooi gebaar zijn als het masker werd geleverd door de overheid?
Iets te snel
,,Er zijn er al 12 miljoen besteld”, zei minister Philippe De Backer van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post. Hij werd echter bijna per ommegaande teruggefloten door vicepremier Koen Geens: ,,Minister De Backer heeft iets te snel gesproken.” Geens kondigde meteen aan welke minister er wel mee aan de slag ging: Philippe Goffin van Defensie. Hier ligt meteen het eerste probleem bloot. Er zijn liefst 5 ministers die bevoegd zijn om iets met mondmaskers te doen: De Backer dus (voor het medisch zorgpersoneel), Goffin (internationale aankoop), Geens (coördinatie voor productie en verdeling), Nathalie Muylle van Werk, Economie en Consumenten (bestellen van filters bij Belgische bedrijven) en Maggie De Block van Volksgezondheid. En geen van hen, zo noteerde de krant De Standaard, durfde het aan een tijdspad uit te zetten.
Razendsnel
Al snel werd duidelijk dat 4 mei niet gehaald werd. Belangrijkste reden daarvoor: er moest een producent worden gezocht. Onderhandelingen met de Belgische modefederatie Creamoda waren afgeketst, omdat de aangesloten bedrijven volgens minister Goffin slechts 1,2 miljoen maskers konden leveren binnen de afgesproken termijn. ,,Terwijl er toch zeker 10 keer zoveel nodig zijn.”
De minister presenteerde vervolgens 2 bedrijven die de maskers wél razendsnel konden maken: Tweeds & Cottons uit Gent en Avrox uit Luxemburg. Creamoda was al boos door het mislopen van de order, maar ontplofte helemaal toen Avrox een transportbedrijf en een autoverhuurder bleek te zijn, gevestigd op een adres met nog 37 andere vennootschappen. De contactpersoon was ene Brice Marco Erniquin, zo wist het parlementslid Michael Freilich (Nieuw-Vlaamse Alliantie) te melden. Erniquin handelde niet alleen in maskers, maar ook in goud, zilver en cacaobonen uit Afrika én in voetballers. Hij heeft een Luxemburgse FIFA-licentie.
Minister Goffin wilde op 14 mei, toen er nog spoor was van de gratis maskers, echter van geen wijken weten. ,,We hebben geen enkele aanwijzing dat deze firma’s niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Avrox leverde eerder dit jaar nog een miljoen maskers aan een ander land. Het gaat dus niet om een postbusbedrijf.” Al bleef hij voorzichtig: ,,Het is een moeilijke markt.”
‘Volgende week’
Inmiddels is het eind mei en zijn er van de 15 miljoen beloofde gratis maskers niet meer dan 2,7 miljoen geleverd. 3 miljoen zouden dit weekend af komen, ‘de rest volgende week’. De krant De Standaard, die de zaak op de voet volgt, spreekt inmiddels van ‘één langgerekte lijdensweg’. Bovendien: zit de Belgische burger nog wel te wachten op een gratis masker? Ze zijn alweer bijna een maand verplicht in het openbaar vervoer en liggen in elke supermarkt. De urgentie is er wel een beetje van af, en daarmee het mooie gebaar ook. Plus: het gaat om een order van 47,7 miljoen euro. Dat bedrag gaat dus grotendeels naar een Luxemburgs bedrijf, zo klagen de Belgische textielboeren, dat ook nog eens de afspraken niet nakomt.
Minister Geens heeft de deadline nu verschoven naar 8 juni. Dan volgt namelijk een nieuwe versoepeling van de exit-regels en komen de maskers opnieuw goed van pas.
Bekijk hier onze meest recente video’s omtrent het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wéér een klap voor Elon Musk (die de waarde van Twitter ziet verdampen)
Elon Musk schreef vrijdag in een mail aan de medewerkers van Twitter dat hij het bedrijf waardeert op 20 miljard dollar (18,6 miljard euro), amper de helft van wat hij er in oktober voor betaalde. Tot overmaat van ramp werd ook bekend dat een deel van de broncode van Twitter op straat heeft gelegen. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Mondkapje vergeten? Dan haal je die gewoon uit de automaat
Wie zijn mondkapje is vergeten maar er liever wel eentje tijdens het winkelen draagt, of er een nodig heeft om met de trein te kunnen reizen, kan nu een mondkapje uit een van de speciale automaten in winkelcentrum Hoog Catharijne trekken. -
30
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
‘Zeven burgerdoden bij Nederlandse luchtaanval in Irak in 2016'
Bij een bombardement van Nederlandse F-16's op de Iraakse stad Mosul zijn in 2016 zeven burgerdoden gevallen. Dat melden NOS, Nieuwsuur en NRC na onderzoek. Het ministerie van Defensie gaat alsnog onderzoek doen naar de luchtaanval.
-
PREMIUM
Vanaf maandag geldt mondkapjesplicht in ov: hier koop je de hipste
Iedereen die vanaf 1 juni in trein, bus, metro of tram stapt, moet verplicht een mondkapje op. Hoe kom je aan een kek, lekker zittend mondkapje dat past bij je outfit? -
-
-
Met video
Gehaktbal van mammoetvlees: ‘Waarom zou je kiezen voor rund, kip of varken?’
Een enorme gehaktbal van gekweekt mammoetvlees. Zachtjes gegaard in de oven en vervolgens met een gasbrander bewerkt voor een sappige bruine kleur. Alleen weet nog niemand hoe deze prehistorische variant van oma’s gehaktbal smaakt. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.