De brug naar Rusland: Helsinki staat bol van de Koude Oorlog

Amerikaans-Russische topAlle ogen zijn maandag gericht op Helsinki voor weer een Amerikaans-Russische top. Aan Koude Oorlogherinneringen hebben ze geen gebrek in de Finse hoofdstad.

Quote

De architec­tuur hier is best wel Russisch, wat niet vreemd is want we waren ruim honderd jaar lang gean­nexeerd door Rusland

Pekka Lehtiö

,,In dit hotel logeerde Lee Harvey Oswald in 1959 voordat de Russen hem een visum gaven om naar Moskou te komen. Om de hoek ligt een van de hotels waar Lenin in 1917 verbleef toen hij zijn geheime reis naar St. Petersburg maakte. En daar is de Loebjanka-gevangenis.”

Oké, de latere moordenaar van John F. Kennedy was hier. De grote leider van de Russische Revolutie ook. Maar dat beruchte hoofdkwartier van de KGB? In Helsinki? Pekka Lehtiö (52) weet hoe je zoiets moet brengen. Voor selecte gezelschappen en voor gasten van de Finse diplomatieke dienst doet de vrolijke directeur van een begrafenisonderneming - ,,Wij zijn gespecialiseerd in het naar huis brengen van Finnen die in het buitenland zijn gestorven'' - zeer serieuze Koude Oorlogtours door Helsinki.

Waar de meeste stadsgidsen je alles kunnen vertellen over de nationale componist Jean Sibelius, de internationale Moemins (de op nijlpaarden lijkende tv-trollen van de Finse schrijfster Tove Jansson) of de legendarische Oympische Zomerspelen van 1952 met het hardloopwonder Paavo Nurmi, daar is Lehtiö in de schaduwkanten van de diplomatie gedoken.

Lees verder onder de foto