Een vluchtelingenkamp in Nigeria
Volledig scherm
PREMIUM
Een vluchtelingenkamp in Nigeria © AP

De cijfers achter de honger in Afrika

In Jemen, Zuid-Soedan, Somalië en Nigeria dreigt volgens de Verenigde Naties de grootste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog. Een greep uit de cijfers die de ernst van de situatie aantonen.

5

Een ondervoed kind in een vluchtelingenkamp bij Mogadishu, Somalië.
Volledig scherm
Een ondervoed kind in een vluchtelingenkamp bij Mogadishu, Somalië. © AP

In Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan en Jemen is fase 5 van de Geïntegreerde Voedselveiligheids-classificatie (IPC) ingetreden. Deze wordt gebruikt door overheden en hulporganisaties om de ernst van een voedselcrisis in beeld te krijgen. Fase 5 is het meest acute niveau. Zo sterven er op dit moment meer dan twee op elke tienduizend mensen aan honger, is er minder dan vier liter veilig water per persoon per dag beschikbaar en ligt de gemiddelde body mass index (de verhouding tussen lengte en gewicht, BMI) onder de kritieke grens van 18,5.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”