De moordmachine genaamd Saydnaya

Massa-executies in gevangenisEen slachthuis waar executies een feest zijn. Dit vernietigende beeld schetst Amnesty International van de staatsgevangenis Saydnaya in Syrië. Sinds 2011 hing het regime er ten minste 13.000 mensen op.

De paar gevangenen die het martelkamp Saydnaya in Damascus hebben overleefd – zij konden zich vrijkopen, was ‘de dood er als lucht’. ,,Zij hing overal’’, zegt Omar Alshogre (21). Hij zat negen maanden in het Syrische ‘slachthuis’. Toen hij in 2015 in ruil voor een flinke som geld weer vrij was, leed hij aan tbc en woog hij nog 35 kilo. Zijn beulen hadden er waarschijnlijk niet op gerekend dat hij het nog lang zou maken. Maar Alshogre krabbelde op en vluchtte naar Zweden waar hij een nieuw leven opbouwt.

Met andere overlevenden schetst hij een gruwelijk beeld van Saydnaya. De ‘officiële’ martelkamer van het Syrische bewind is een geoliede machine, bevestigen ook overgelopen bewakers en rechters. Volgens Amnesty International werden er sinds 2011, het begin van de opstand tegen president Basher al-Assad, ten minste 13.000 mensen dood gemarteld of opgehangen. In haar rapport doet de mensenrechtenorganisatie verslag van de periode tussen 2011 en 2015. In die jaren executeert de militaire politie in Saydnaya elke week gemiddeld 20 tot 50 mensen, onder wie in ongenade gevallen naaste getrouwen van Al-Assad.

Lees verder onder de foto