Volledig scherm
In het hele land leggen mensen bloemen, kaartjes en knuffels neer om de slachtoffers van de ramp te herdenken. © ANP

'De oorlog is ons Oud Ade binnengekomen'

'Wat ons heeft uiteengerukt, heeft ons samengebracht.' Treffender kan de priester in de stampvolle Sint Bavokerk de saamhorigheid in Oud Ade en het aangrenzende Rijpwetering niet verwoorden.

196 Nederlanders verloren donderdag 17 juli 2014 het leven bij de vliegramp in Oekraïne. Dat zijn 196 levensverhalen die het verdienen verteld te worden. Dat nemen wij ons voor. De foto's van de slachtoffers worden alleen geplaatst na toestemming van de directe familie.

De hele gemeenschap leeft mee met familie, vrienden, kennissen van Truike Heemskerk (30) en Erik van der Poel (28), een sportief stel met een prachtige toekomst voor zich. Omgekomen op weg naar een vakantie op Bali.

Achter in de kerk ligt een stapel foto's van het paar, kerkgangers steken er een bij zich. Op het altaar wordt voor ieder een kaars aangestoken. Ook voor Inge van der Sar en Gijs van Duijn uit Leimuiden, iets verderop.

Bij de politie
De priester verhaalt hoe hij Erik van der Poel leerde kennen als misdienaartje en hoe graag hij bij de politie wilde. En over fysiotherapeute Truike Heemskerk, die het eerste elftal van voetbalclub Roac deed. 'Vriendengroepen, verenigingen, gemeenschappen, de kerk, ze spelen een grote rol hier. De oorlog is Oud Ade binnen gekomen. Gelijk na de ramp zag je overal de deuren opengaan. De mensen zoeken troost bij elkaar. En die deuren zijn open blijven staan. Om met elkaar te praten. Omdat we niet weten hoe het verder moet.'

Om acht uur stroomt de kerk geruisloos leeg, mensen fietsen in stilte naar huis. Overal hangt de vlag halfstok.

Lees meer levensverhalen van de 196 Nederlanders via onze interactieve kaart. Lees alles over rampvlucht MH17 in ons dossier.