Volledig scherm
Taylor Swift © AFP

De politieke coming-out van Taylor Swift schokt Amerika

updateHet hoge woord is er uit: superster Taylor Swift is 'van' de Democraten en dus niet van de Republikeinen. Dat maakte ze zelf bekend op Instagram. De politieke voorkeur van de zangeres was zo ongeveer het bestbewaarde geheim van Amerika en de onthulling ervan maakt de tongen los. ,,Ze heeft zojuist haar carrière beëindigd." Trump heeft inmiddels gereageerd op haar standpunt. ,,Ik hou nu 25 procent minder van haar muziek.''

Met Taylor Swift kon je de afgelopen jaren alle kanten uit. Republikeinen en Democraten, ze hadden allebei redenen om aan te nemen dat ze aan hun kant stond. Haar muzikale roots - country - doen wellicht een Republikeins hart vermoeden. Ze is groot geworden in Nashville, Tennessee, en dat is van oudsher veilige grond voor de Grand Old Party.  

In haar uitingen helde Swift soms echter over naar de Democraten, bijvoorbeeld door steun uit te spreken voor de Women's March eerder dit jaar, die onder meer een reactie was op de escapades van Donald Trump. Maar als haar ernaar gevraagd werd, zei ze altijd dat ze zich liever op haar muziek concentreerde. En dus raakte Amerika niet uitgepraat over de vraag - Who is Taylor Swift voting for?

Hoge woord

Op Instagram kwam het hoge woord er gisteren uit. Bij de tussentijdse verkiezingen in november gaat Swift voor de Democraten. ,,Ik ben altijd terughoudend geweest om over politiek te praten, maar door een aantal gebeurtenissen in mijn leven en in de wereld de afgelopen twee jaar, denk ik daar nu anders over", vertelt Taylor in het bericht. 

De zangeres legt daarna uit waarom ze in haar thuisstaat, het conservatieve Tennessee, niet zal stemmen op de vrouwelijke kandidaat. ,,Hoezeer ik in het verleden ook op vrouwen stemde en dat in de toekomst weer hoop te doen, kan ik niet achter Marsha Blackburn staan", zegt Swift over de Republikeinse kandidate. ,,Haar stemgedrag in het Congres vind ik doodeng. Ze stemde tegen gelijke betaling voor vrouwen, tegen een wet die vrouwen moet beschermen tegen huiselijk geweld, ze vindt dat bedrijven homo's mogen weren als klant en ze gelooft niet dat zij mogen trouwen. Dat zijn niet mijn Tennessee-waarden." Trump stelt dat Swift niet weet waarover ze spreekt. En: ,,Ik hou nu 25 procent minder van haar muziek.''

(Tekst loopt door onder de Instagram-post)

Statement

Boem. Dat is een statement van heb-ik-jou-daar, in het tot op het bot verdeelde Amerika van 2018. Niet geheel verrassend kwam er vanuit Republikeinse hoek de nodige kritiek op Swift. ,,He Taylor Swift, je hebt geen idee waar je over praat", zegt Charlie Kirk, de voorman van een rechtse denktank, die het statement van de popdiva 'belachelijk' noemt. 

Ook voor de zogeheten white supremacists was het slikken: zij zagen haar als een iconisch voorbeeld van vrouwelijkheid. ,,Waarom heeft ze ons hart gebroken?", vraagt een bezoeker van een forum van alt-right aanhangers zich af. ,,Ze zou ons meisje moeten zijn", wordt een ander geciteerd door The New Statesman. ,,Ze heeft zojuist haar carrière beëindigd", meent weer een ander.

Stembus

Steun is er uiteraard ook. Acteur en filmmaker Rob Reiner zegt dat Swift in haar eentje het land kan veranderen. Hij roept de zangeres op er voor te zorgen dat haar fans naar de stembus gaan in november. 

Een ding is zeker: fans heeft Swift genoeg. Haar albums zijn wereldwijd miljoenen keren verkocht, daarmee is ze een van de meest succesvolle artiesten van haar generatie. Zakenblad Forbes schat haar vermogen op een slordige 300 miljoen euro.

De vraag is nu wat haar politieke coming-out met haar populariteit doet. Op zich is ze bepaald geen uitzondering - de meerderheid van de Amerikaanse artiesten steunt de Democraten. Bij de meeste artiesten is dat echter wat vanzelfsprekender dan bij Swift.

Donald Trump ondertussen blijft voor zijn muzikale steun voor een groot deel afhankelijk van zijn uitgesproken supporter Kanye West, toevallig een gezworen vijand van Taylor Swift. En dus heeft ook de eeuwigdurende fittie tussen Swift en West er een nieuwe potentiële splijtzwam bijgekregen.

Van Kanye is al bekend dat hij ooit president wil worden. Zover is Swift nog lang niet, maar de eerste piepkleine stap op het politieke pad is in elk geval gezet.

Volledig scherm
Donald Trump en Kanye West. © EPA