Volledig scherm
PREMIUM
Geert Wilders (l) tijdens een bijeenkomst in Milaan van Europese populistische partijen. Naast hem de Italiaanse Lega-leider Matteo Salvini en Marine Le Pen van Rassemblement National, voorheen bekend als Front National. © EPA

De populisten staan te popelen voor Europese verkiezingen

Dit moeten hun verkiezingen worden. De Europese populisten hebben hun krachten zelfs gebundeld om door te stoten naar de top 3 in Brussel. Maar de vraag is: wat willen ze? En krijgen ze dat voor elkaar?

,,Dit is een historisch moment", zegt Marine Le Pen maar alvast. Op het Domplein in Milaan juichen deze zaterdag duizenden natgeregende mensen de Franse populiste toe. En niet alleen haar. Matteo Salvini is er natuurlijk, de veelbesproken leider van Lega én Italiaans minister van Binnenlandse Zaken. Dit is zijn bijeenkomst, dit is wat hij wil voor Europa, deze kar heeft hij getrokken. Geert Wilders is er, net als Jörg Meuthen van de Alternative für Deut-schland, en nog acht wat minder bekende geestverwanten uit landen als Finland, Bulgarije en Slowakije. Er zijn ook wat mensen niet (de Polen en de Hongaren), maar een kniesoor die er op let vandaag.