De Verenigde Staten maken zich klaar voor rechtszaak over dood George Floyd
Op 25 mei 2020 werd de wereld opgeschud door de dood van George Floyd. Omstanders filmden hoe de zwarte man slachtoffer werd van politiegeweld, door de witte agent Derek Chauvin. De dood van Floyd leidde tot wereldwijde protesten tegen politiegeweld en racisme. Op maandag 8 maart begint waarschijnlijk het rechterlijke proces tegen Chauvin, die wordt verdacht van tweedegraads moord.
De zaak dient in de rechtbank van Minneapolis, die inmiddels zwaarbeveiligd is. Waarschijnlijk vanaf maandag, misschien later, zullen advocaten van beide kanten tientallen, of zelfs honderden, kandidaten ondervragen. Uiteindelijk worden zestien van hen gekozen als jury. Twaalf juryleden nemen plaats om te beslissen over de zaak. Vier anderen zijn eventuele plaatsvervangers.
De potentiële juryleden hebben al een vragenlijst ingediend, waarin ze hun bestaande kennis van de zaak beschrijven, evenals hun eerdere contacten met de politie. Elke partij kan een potentieel jurylid uit het panel verwijderen, maar als één van de partijen denkt dat die keuze wordt gemaakt op basis van discriminatie, beslist de rechter of het jurylid blijft of gaat. Vanaf 29 maart wordt de zaak verder inhoudelijk behandeld. Volgens verwachtingen kan dat minimaal een maand duren, misschien zelfs langer.
Beschuldigd
Voormalig politieagent Derek Chauvin staat terecht voor de moord op Floyd. Hij wordt beschuldigd van tweedegraads moord, wat betekent dat hij de dood zonder opzet veroorzaakte. De maximale straf hiervoor is veertig jaar. De andere drie agenten die aanwezig waren bij het incident, worden beschuldigd van medeplichtigheid aan tweedegraads moord en zullen in augustus voor de rechtbank verschijnen.
Het is ongebruikelijk dat politieagenten in de Verenigde Staten worden beschuldigd, laat staan veroordeeld, voor het gebruik van dodelijk geweld. Vaak kunnen de agenten met succes beargumenteren dat ze vreesden voor hun leven en uit zelfverdediging handelden. Het hele proces zal te volgen zijn via een online stream.
De dood van Floyd
Op 25 mei 2020 overleed Floyd. Politieagenten hielden hem staande nadat hij een pakje sigaretten kocht, omdat ze dachten dat hij met een vals biljet betaalde. Toen Floyd weigerde de sigaretten terug te geven, belandde hij met de agenten in een worsteling.
Uiteindelijk duwden de agenten Floyd op de grond. Volgens de aanklagers plaatste Chauvin zijn knie gedurende zeven minuten en 46 seconden tussen het hoofd en de nek van Floyd, die meermaals riep dat hij geen lucht kreeg. Nadat hij eindelijk loskwam werd hij vervoerd naar het ziekenhuis, waar hij een uur later overleed. De volgende dag werden Chauvin en zijn drie collega's direct ontslagen.
Protesten over de hele wereld
In de dagen daarna ontstonden protesten over de hele wereld. Black Lives Matter, een anti-racisme beweging die in 2013 ontstond na de moord op de tiener Trayvon Martin, werd nieuw leven ingeblazen.
In juni lieten ook duizenden demonstranten in Nederland zich horen tegen racisme. Al snel verschoof de focus van de wereldwijde protesten naar racisme in eigen land. Na demonstraties in veel grote Nederlandse steden, werden enkele politieke veranderingen aangekondigd. Zo kreeg Nederland een 'nationaal coördinator discriminatie en racisme’ en een onderzoekscommissie die onderzoek doet naar de mechanismen achter discriminatie en racisme. Ook werd een motie aangenomen om racisme in scholenprogramma's op te nemen. Eind oktober besloot de Eerste Kamer een parlementair onderzoek in te stellen naar discriminatie in Nederland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Black Lives Matter-beweging genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede
De Black Lives Matter-beweging is dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het Noorse parlementslid Petter Eide diende de nominatie in, vanwege het wereldwijd verspreiden van de oproep om racisme systematisch aan te pakken. Dat meldt The Guardian. -
7
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMReportage
Boosheid in Texas: schutter was te jong voor biertje, maar mocht wel geweer kopen
Uvalde, Texas, zit vol emoties en vragen na de massamoord op een basisschool. ,,Is dit iets waar we vrede mee hebben, kinderen die afgemaakt worden?’’ -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Vliegtuig met 22 mensen aan boord verdwenen in Nepal
Een klein vliegtuig met 22 mensen aan boord is vermist geraakt in Nepal. Het toestel van de particuliere luchtvaartmaatschappij Tara Air verdween op een binnenlandse vlucht van de toeristische stad Pokhara naar het circa 70 kilometer noordelijker gelegen Jomsom.
-
Oeigoeren teleurgesteld over ‘propaganda-toer’ VN-mensenrechtenchef in China
Een ‘propaganda-toer’ en een ‘teleurstellende farce’. Dat is hoe mensenrechtenactivisten het bezoek van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet aan de Oeigoerse regio in China bestempelen. Op zaterdag sloot Bachelet haar bezoek af met een persconferentie, die door Oeigoeren buiten China als een teleurstelling werd ervaren. -
4
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Lagerhuis VS stemt in met politiehervorming na dood George Floyd
Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het lagerhuis van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming. De naar Floyd vernoemde wet werd met een krappe meerderheid van 220 tegen 212 stemmen aangenomen.