Volledig scherm
PREMIUM
© Sergio Avellaneda

De vergeten groep in WO II: ‘Witte soldaten wilden geen orders krijgen van zwarten’

Matthew Southall Brown (97) kwam ons bevrijden van de nazi’s, maar kreeg in het Amerikaanse leger zelf te maken met onverholen racisme. ,,Ik moest mijn rang van mijn uniform halen. Witte soldaten wilden geen orders krijgen van zwarten.’’Komende week komt hij voor het eerst terug, nu om in ons land te spreken over de vergeten groep zwarte soldaten.

In het hoekje bij de voordeur staat de koffer voor de reis naar Nederland klaar, een selectie stropdassen erbovenop, daarnaast een paar bruine wollen handschoenen. Matthew Southall Brown is bedacht op eventuele vroege najaarskou aan de Noordzee. Hier in Savannah, een subtropische kuststad in het zuiden van de VS, is het warm en vochtig. Maar in Noordwest-Europa kan het flink koud worden, herinnert hij zich van 75 jaar geleden.

  1. Bernie Sanders stapt uit race en steunt Joe Biden: ‘Gevaarlijkste president uit de geschiedenis moet weg’

    Bernie Sanders stapt uit race en steunt Joe Biden: ‘Gevaar­lijk­ste president uit de geschiede­nis moet weg’

    De linkse senator Bernie Sanders (79) is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Hij maakte dat vanmiddag bekend in een verklaring. ,,Ik zie geen pad richting de nominatie en daarom schort ik mijn campagne op. Ik feliciteer Joe Biden en wens hem veel succes. We moeten de gevaarlijkste president uit de moderne Amerikaanse geschiedenis verslaan.“