De vrouw die precies weet wat Trump besprak met Poetin
Van de anonieme figurantenrol die vertalers meestal hebben op officiële foto’s is zij plots de vrouw geworden die iedereen dolgraag zou willen horen. Marina Gross gaat echter nooit uit de school klappen.
Ze geniet de reputatie van een uitstekende ambtenaar. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat mevrouw Gross er jaren werkt en zeer toegewijd is. Voormalig VS-ambassadeur in Moskou noemde haar "absoluut geweldig". Marina Gross, sinds vele jaren een officiële vertaalster voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is plots wereldberoemd. Ze zat met haar Russische collega naast de presidenten Trump en Poetin. Wat die twee precies bespraken in Helsinki weet nog steeds niemand en het feit dat er nog altijd geen details over dat intrigerende gesprek onder vier ogen naar buiten zijn gekomen heeft menig commentator en politicus op hol doen slaan.
Particuliere zaken
Sommigen verdenken Donald Trump ervan dat hij met Poetin – beschermheer van vele Russische oligarchen – ook uitgebreid over zijn particuliere zaken heeft gesproken. Bijvoorbeeld over investeringen of over de Russische banken die in het verleden aan Trump veel geld zouden hebben geleend nadat Amerikaanse banken weinig vertrouwen hadden in nieuwe beleggingen. Donald Trump heeft behalve successen namelijk ook een reeks faillissementen op zijn naam. Of dat Poetin hem er fijntjes aan heeft herinnerd wat de Russische geheime diensten zoal hebben verzameld over deze president aan compromitterende info. Behalve de hoofdrolspelers in Helsinki weten alleen twee tolken wat er echt is gezegd.
Wie is Marina Gross? Een vrouw die uiteraard vloeiend Russisch spreekt. Ze woont volgens de New York Times in een appartement in Arlington, aan de zuidkant van Washington. Virginia. Haar woonplaats is bekend door de nationale militaire begraafplaats Arlington National Cemetery waar onder anderen John F. Kennedy is begraven. Maar verder is er nog niet veel te melden. Dat is niet vreemd voor iemand met haar beroep. Topvertalers als Gross leven van discretie en vertrouwen en vertalen slechts wat anderen zeggen. Dat deed ze eerder voor de toenmalige First Lady Laura Bush, tijdens een bezoek aan Sochi, en voor de inmiddels door Trump afgedankte minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, vorig jaar in Moskou.
Horen
Er zijn deze week Democratische stemmen opgehaald om Gross voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden te halen om van haar te horen wat er in Helsinki is gezegd. Dat plan werd getorpedeerd door de Republikeinen. Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis is dat gebeurd. "Nooit eerder was het zo'n puinhoop in de relatie met Rusland", zeggen voorstanders van een verhoor.
Los van het feit dat regerings- en andere officiële tolken nooit uit de school mogen klappen – hun werk is vergeleken met dat van een priester die de biecht afneemt – zijn er ook praktische problemen, melden verbijsterde vakgenoten van Marina Gross. Een tolk is geen stenograaf. De krabbels die worden gemaakt zijn voor onmiddellijke vertaling, niet om later als exact verslag te dienen van een conversatie. Om die reden lieten vorige Amerikaanse presidenten zich bij dergelijke gesprekken vaak ook begeleiden door een ambassadeur die notulen maakte. Bekend is dat Ronald Reagan in een van zijn vertrouwelijke onderonsjes met de toenmalige Russische leider Gorbatsjov om de zoveel tijd naar buiten kwam om zijn medewerkers te informeren over wat er gezegd was. Bij Donald Trump niets van dat alles.
Er is één Marina Gross die dolgraag zou praten. Een naamgenoot van de tolk is per abuis veelvuldig benaderd door de media. Van haar mening over Trump maakt ze geen geheim: 'Als ik in die kamer had gezeten zou ik al lang hebben gesproken...'
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrijspraak van hekserij: 12 slachtoffers maken gerechtelijke knieval niet meer mee
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
‘Oud-vicepresident Mike Pence gaat strijd aan met Trump en wil president worden’
De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media. -
PREMIUM22
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
Ook koning Charles heeft indirect even stilgestaan bij het overlijden van Tina Turner. Tijdens de wisseling van de wacht afgelopen vrijdag mocht de Band of the Welsh Guards namelijk het nummer The Best spelen van de koning, zo blijkt uit beelden van Forces News.
-
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
Turkije maakt zich op voor de finale van de hooggespannen presidentsverkiezingen. Zondag gaan Turken voor de tweede keer naar de stembus. Erdogan heeft de beste papieren om opnieuw te winnen. Maar de oppositie blijft hoop houden. Er hangt veel vanaf, vooral voor jongeren die snakken naar een economisch stabieler en vrijer Turkije. -
Oeganda krijgt niet langer geld van Nederland na doorzetten ‘extreme’ wetgeving tegen homo's
Oeganda krijgt niet langer geld van Nederland om de rechtshandhaving te bevorderen. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) draait de geldkraan dicht nu de president van het land één van de strengste anti-homowetten ter wereld heeft goedgekeurd. Onder meer hiv-patiënten kunnen in Oeganda nu de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht.