Volledig scherm
Een waarschuwingsbord van de NVWA tegen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest op een parkeerplaats langs de snelweg A67. © Rob Engelaar

Deel Belgisch-Franse grens dicht om varkenspest

Drie Franse departementen in de provincie Lotharingen gaan de grens met België sluiten om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest zich verspreidt. Het gaat om de departementen Ardennen, Meuse en Meurthe et Moselle.

In 41 gemeenten in Meuse en vijftig gemeenten in Meurthe et Moselle mag er ook niet gejaagd worden en is er een toegangsverbod voor alle bossen. In zowel België als Frankrijk zijn wilde zwijnen besmet met de Afrikaanse varkenspest.

In augustus werd de Afrikaanse varkenspest geconstateerd bij een zwijn in België. Er zijn nog geen varkensboerderijen getroffen.

Nederland heeft langs de wegen borden geplaatst met voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat besmette zwijnen de grens met België oversteken.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.