Volledig scherm
Rook rond het altaar, in de nasleep van de brand. © REUTERS

Deel collectie Notre-Dame uit vuur gered

Parijs ontwaakt en komt bij van een lange nacht. ‘Notre Drama’, verwoordt de voorpagina van de Franse krant Liberation de stemming het beste. Na de schrik de eerste schattingen van de schade: enorm. 

De twee torens van de kathedraal konden op het nippertje worden gered door de 400 brandweermannen die acht uur hebben gestreden tegen het vuur dat op het dak begon. Eerste zorg nu is de stabiliteit van het gebouw. De hoop is dat het blijft bij de drie secties die zijn ingestort, inclusief het dak met de spits uit de dertiende eeuw.

Volgens de Franse staassecretaris van binnenlandse zaken, Laurent Nunez, hebben gespecialiseerde brandweermannen, onder meer van het museum het Louvre, direct na het brandalarm onvervangbaar erfgoed uit de kathedraal gesleept. De schat van de kathedraal en relikwieën als de doornenkrans zijn gered. Het majestueuze orgel met zijn 8000 pijpen is behoorlijk aangetast en de grote schilderijen hebben veel rook en waterschade opgelopen. We zullen ze zo snel mogelijk uit de kerk halen en onderzoeken.”

Terwijl het onderzoek naar de oorzaak van de brand nog moet beginnen zijn de eerste giften voor de wederopbouw al binnen. Naar verluidt wil de Franse regering giften voor 90 procent aftrekbaar maken van de belastingen. Het Franse concern Pinot heeft al 100 miljoen toegezegd.